Hlavní obsah

V Olomoucké zoo přišla na svět mláďata vzácných opic

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký chovatelský úspěch zaznamenala Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Na svět tu přišla první dvě zdravá mláďata vzácných opic lvíčků zlatých, jejichž rozmnožování v zajetí je obtížné.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Vzácná mláďata nosí hrdě jejich otec.

Článek

„Poznali jsme to i u nás, kde tento druh chováme již od roku 1997,“ řekla Právu mluvčí zoo Hana Labská s tím, že mláďata, jejichž pohlaví zatím chovatelé neznají, se narodila počátkem března.

Prvních pět let podle ní povolil zahradě koordinátor chovu chovat jen nechovné jedince. První chovná samice pak měla problémy s porody, mláďata se rodila s vadami a již mrtvá. Zdravé potomky nakonec porodila samice Zora.

„Narodila se v roce 2001 v Dublinu a k nám se dostala loni v létě z Francie. V tamní zoo Peaugres již měla za sebou neúspěšný porod císařským řezem, proto jsme se obávali problémů i u nás. Nakonec ale samička porodila bez cizí pomoci,“ poznamenala Labská s tím, že otcem mláďat je desetiletý Zuri. Narodil se v zoo v Curychu a v olomoucké zoo žije od roku 2004.

„Rodiče se o mláďata starají trochu nestandardně. Často je odkládají, což u drápkatých opic není běžné, ale odchov zatím probíhá bez problémů a mláďatům se daří dobře,“ konstatovala mluvčí.

Zahlédnout malé lvíčky není lehké

Rodinka lvíčků zlatých je umístěna v pavilónu opic, kde ji také při troše štěstí mohou spatřit návštěvníci. „Jde o velmi plachá zvířata, která se před zraky lidí snaží spíše schovat. Mláďata jsou navíc malá a často schovaná v srsti otce,“ uvedla Labská.

Olomoucká zoo je třetí v České republice, která tento druh úspěšně rozmnožila. Dříve se to podařilo zoo ve Dvoře Králové a Jihlavě. Majitelem všech těchto jedinců chovaných v zoologických zahradách po celém světě je brazilská vláda, která rozhoduje o rozmnožování a přesouvání jedinců mezi zahradami. „Soukromí chovatelé tento druh chovat nemohou,“ dodala mluvčí olomoucké zoo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám