Hlavní obsah

V míšeňské manufaktuře uvidíte, jak se rodí světoznámý porcelán

Novinky, Roman Zvarič

Historie proslulé porcelánky v Míšni se píše už od roku 1710, kdy ji založil Augustus Silný. Dnes zde můžete navštívit muzeum, obchod, a především ukázkové dílny, v nichž vám umělci předvedou jednotlivé fáze výroby porcelánu.

Foto: Roman Zvarič

Porcelán se stále zdobí ručně. I v tom tkví jeho kouzlo.

Článek

Když vstoupíte z rušné ulice Talstasse do manufaktury a zaklapnou za vámi dveře, ocitnete se rázem na úplně jiné planetě. Vstupujete do tichého světa úchvatného porcelánového nádobí, figurek, sošek a dalších předmětů a výtvorů, z jejichž lesku přechází zrak. Uprostřed obří haly stojí Saxonia, největší porcelánová socha na světě, jejíž šaty zdobí 8000 ručně vyrobených kvítek.

Z každého vystaveného kousku čiší dokonalost a je s podivem, že vznikly ruční prací a nejsou dílem nějakého hypermoderního stroje. Skutečnost, že právě lidská ruka je zde — stejně jako před třemi staletími — nejdůležitějším výrobním nástrojem, názorně demonstrují dílny, kde uvidíte umělce při formování a malování porcelánu.

Přímo u zrodu

Prohlídka začíná projekcí krátkého filmu o historii manufaktury. Pak se přechází do první z celkem čtyř dílen, na pracoviště točíře a formíře. Tady vzniká pomocí hrnčířského kruhu, který se pohání „manuálně“ nohou, základní tvar výrobku — talířek, hrneček, miska. V průběhu krátké prezentace (můžete si ji nechat překládat pomocí audio průvodce) míšeňský umělec pracuje a potom odpovídá na dotazy. Pokud máte školou povinné potomky, kteří chodí na keramiku, budou zde jako u vytržení.

Foto: Roman Zvarič

Řada výrobků je zde také vystavená.

Pak se přechází do dalších dílen, kde jsou k vidění navazující práce. Budete sledovat bosíře, který provádí bosování neboli výrobu figurálních porcelánů, malbu pod glazuru na cibulovém vzoru a malbu na glazuru na květinový vzor. Ve finále se výrobek označí proslulým logem s dvojicí zkřížených mečů a peče se za teploty zhruba 900 stupňů Celsia. Během necelé hodiny tak uvidíte celý výrobní proces.

Foto: Roman Zvarič

Zaměstnancům se mohou návštěvníci dívat doslova pod ruce.

Foto: Roman Zvarič

Z každého kusu porcelánu čiší dokonalost.

Muzeum v prvním patře vás provede dějinami výroby porcelánu v Míšni od roku 1710 až do současnosti. Dech beroucí historická sbírka ukazuje umělecké směry, které v různých epochách ovlivňovaly zdejší mistry. Pokud zatoužíte po suvenýru, za cenu už od šesti eur se dá koupit hezká pamětní medaile. Přestože většina výrobků je z bílého porcelánu, medaile jsou také hnědé a ty vypadají lépe — vzor na nich působí výraznějším dojmem.

O víkendu 9. a 10. prosince se zde budou konat speciální zážitkové Vánoční trhy. Pokud se vydáte do porcelánové manufaktury a budete mít čas také na prohlídku míšeňského zámku Albrechtsburg, vyplatí se vám zvýhodněná kombinovaná vstupenka do obou míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám