Hlavní obsah

V Jižní Koreji zakážou prodej i konzumaci psího masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský parlament schválil v úterý zákon, který zakáže prodej a konzumaci psího masa. Platit bude od roku 2027 a ukončí staletí trvající tradici. Podle zahraničních tiskových agentur je to přelomová norma. Psí maso jedí v Jižní Koreji zejména starší lidé; jeho konzumace byla považována za způsob, jak si zlepšit výdrž v horkých letních dnech, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Psi na psí farmě v Jižní Koreji

Článek

Zákon začne platit v roce 2027 a za chov psů, jejich porážku a prodej psího masa ke konzumaci lidmi budou hrozit až tři roky vězení a pokuta 30 milionů wonů (510 tisíc Kč). Postihy pro ty, kteří psí maso budou jíst, zákon neuvádí. Zahrnuje však kompenzace pro chovatele, které jim mají usnadnit změnu podnikání.

Pro schválení návrhu zákona hlasovalo 208 poslanců jednokomorového parlamentu, proti nebyl nikdo, dva poslanci se zdrželi hlasování. Zákon teď ještě musí podepsat prezident Jun Sok-jol. Ten normu od začátku podporoval, je velkým milovníkem zvířat a spolu s manželkou adoptovali šest psů a osm koček.

Zákazu konzumace psího masa se brání jeho zpracovatelé. Slibovali lepší zacházení se zvířaty a odmítají tvrzení aktivistů, že většina psů určených ke konzumaci byla zabíjena elektrickým proudem nebo oběšením. V listopadu před budovou parlamentu protestovalo proti přijetí zákona asi 200 chovatelů psů.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejský parlament v úterý schválil významný zákaz výroby a prodeje psího masa. Na transparentu se píše „Korea bez psího masa přichází“

Většina už ho stejně nejí

Nedávné průzkumy ukázaly, že většina Jihokorejců už psí maso nejí. Podle výzkumné instituce Animal Welfare Awareness 94 procent Jihokorejců uvedlo, že psí maso v posledním roce nejedli, a 93 procent jich nehodlá psí maso jíst ani v budoucnu.

Ministerstvo zemědělství v dubnu 2022 odhadovalo, že na 1100 farmách je chováno na maso 570 tisíc psů, kteří končí na stolech v 1600 restauracích. Korejská asociace jedlých psů, která sdružuje chovatele a prodejce, uvedla, že zákon postihne 3500 farem, zhruba 1,5 milionu psů a 3000 restaurací.

Čína se snaží nalákat turisty na bezvízový pobyt. Využít ho ale nemohou všichni

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám