Hlavní obsah

V jednom z nejšpinavějších měst světa se lidé brodí odpadky

Novinky, mšv

Na světě neexistují pouze panensky čistá a nedotčená místa. Bohužel jsou i taková, do kterých se turisté jen tak dobrovolně nepohrnou. Bangladéšská Dháka obsazuje žebříčky nejvíce znečištěných měst na světě. Obyvatelé se tu často brodí v odpadcích, ty navíc hojně plavou také v řece Buriganze, která je důležitou obchodní a dopravní tepnou města.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Buriganga je pro Dháku důležitou dopravní a obchodní tepnou.

Článek

V Bangladéši není problémem jen fyzické znečištění, ale především chemické ve vzduchu nebo právě ve vodě — Dháka pravidelně obsazuje žebříčky nejšpinavějších míst na planetě. I přesto ale existují města, která jsou na tom ještě hůře. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) je aktuálně nejznečištěnější Nové Dillí v Indii. Hladina smogu tam bývá tak vysoká, že je skutečně zdraví nebezpečná.

O Dháce se často píše jako o přelidněné stoce, žije v ní kolem 15 miliónů obyvatel. A čistota rozhodně není jednou z domén města. Na řece Buriganze je občas tolik odpadků, že nejde vidět ani její voda.

V minulosti už proběhlo několik pokusů o její vyčištění, poslední projekt se rozjel koncem roku 2016 a městské úřady doufají, že se nyní konečně podaří navrátit řece život. Je totiž velmi důležitým bodem Dháky.

Foto: Profimedia.cz

Koncem minulého roku se spustil velký projekt na vyčištění řeky.

Ve městě se nachází spousta zajímavých památek, nicméně je jasné, že turistům se do Dháky zaplněné odpadky moc nechce. Jelikož je dominantním náboženstvím v Bangladéši islám, nachází se zde kolem 700 mešit, tou nejznámější je národní mešita Baitul Mukarram, postavená v 60. letech minulého století. Zaujme také historická pevnost Lalbagh, z novějších staveb pak betonové sídlo parlamentu Jatiyo Sangsad Bhaban.

Reklama

Výběr článků

Načítám