Hlavní obsah

V Británii korunovali nového monarchu. Bude vládnout malému ostrůvku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ostrůvek Piel má nového vládce. Tamním monarchou, tedy správcem, byl jmenován 33letý Aaron Sanderson, jehož úkolem bude, aby se postaral o několik budov na ostrově, ale především o 300 let starý hostinec Ship Inn. Místní tradicí pak je, že korunovace probíhá politím hlavy pivem.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovu dominují ruiny hrady ze 14. století.

Článek

O místo monarchy se ucházela necelá dvoustovka lidí. Sanderson dá kvůli nové pozici výpověď z práce a na drobný ostrůvek u pobřeží Cumbrie se přestěhuje se svou partnerkou. „Mám dobrou a dobře placenou práci, ale jsem ochoten se jí vzdát, abych navrátil slávu hostinci Ship Inn,” uvedl nový vládce Pielu pro server BBC.

Sanderson ostrůvek Piel navštívil několikrát jako dítě, s tamním prostředím je tedy už seznámen. Podle Ann Thomsonové, radní města Barrow, k němuž ostrov patří, nový monarcha skvěle rozumí místním tradicím.

Během neobvyklé korunovace bude muž sedět na trůnu, na hlavě bude mít přilbu, v ruce meč a při ceremoniálu ho polijí pivem.

Není to jen zábava

Budoucího monarchu ovšem nečeká jen zábava, ale i povinnosti. Na starosti bude mít správu hostince, ale i dalších tří budov, které se na ostrově nacházejí. Pielu dominují také ruiny hradu ze 14. století.

„Hlavním úkolem je zachování krásy ostrova a jeho přirozeného prostředí,“ vysvětluje Sandra Bainesová, která má na radnici na starosti finance a kulturu. „Není to ale úplný sen, jak si mnoho lidí může myslet,“ dodala.

Nejen fotbal a Brouci. Liverpool je neprávem opomíjený

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám