Hlavní obsah

Utečte před zimou do Tajné laguny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jet se ohřát na Island zní poněkud nelogicky. Ostrovní země sice leží na chladném severu, ale nachází se na aktivním vulkanickém švu, čemuž vděčí za obrovské množství horkých pramenů. A kam se na ně hrabou všechny umělé vířivky. Do léčivé horké vody se navíc můžete naložit obklopeni krásnou přírodou a v zimě, budete-li mít štěstí, i s výhledem na polární záři.

Tajná laguna je zahalená do vodní páryVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Snad každý už slyšel o Modré laguně nacházející se nedaleko islandského hlavního města Reykjavík i letiště v Keflavíku. Pobyt ve fotogenické modré vodě s mléčnými odstíny ale návštěvníky přijde poměrně draho.

Nejtyrkysovější atrakce Islandu má srdce ukryté 2000 metrů pod zemí

Cestování

Pokud navštívíte Island jen na pár dnů a pohybujete se v turisticky oblíbeném Zlatém okruhu, je další zcela bezplatnou možností výšlap k přírodní horké řece Reykjadalur. Nejméně hodinová cesta kopcovitým terénem však v zimní sezoně není vhodná pro netrénované jedince. Místo toho ale můžete vyrazit do Tajné laguny, která je dobře dostupná, a vstupné vaši peněženku nevyprázdní.

Velmi poeticky znějící název už samozřejmě není pravdivý. Tajná laguna ve městě Flúðir je dobře známá především mezi místními. Autem můžete dojet až ke komplexu, čehož využívají i rodiče s dětmi. Divokého ryku a cákání vody se ale bát nemusíte. Teplá voda má na malé návštěvníky zjevně vysoce sedativní účinky.

Bazén s termální vodou je obložen kameny a vypadá spíš jako jezero, čemuž odpovídá i štěrkovité dno. Historie komplexu s originálním názvem Gamla Laugin sahá až do roku 1891, což z něj činí nejstarší bazén na Islandu. Kolem se nachází několik vařících jezírek a všudypřítomná vodní pára dává místu tajemný nádech. Vyvěrá tu i malý gejzír, který o sobě dá vědět zhruba každých pět minut.

Hloubka vody obohacené o četné minerální látky je v laguně 1,2 metru a její teplota se celoročně pohybuje mezi příjemnými 38 až 41 stupni Celsia. Objem vody určené ke koupání činí milion litrů a je obměňován každých 30 hodin. K ochlazení mezi ponory lze využít sprchy, ale většinou stačí projít se přírodní cestou kolem bublajících pramenů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Prameny v areálu mají až 100 stupňů Celsia.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Tajná laguna je příjemným kompromisem mezi těžko dostupnými prameny mimo civilizaci a drahou modrou lagunou.

Zimní otevírací doba laguny je od jedenácté hodiny dopolední do osmé večerní a délka vstupu není omezena hodinami. Vstupné pro dospělého činí 3000 islandských korun, což je v přepočtu asi 560 korun českých. Děti do 14 let mají v doprovodu rodiče vstup zdarma. Návštěvníci nad 67 let zaplatí 2200 ISK, tedy zhruba 410 českých korun. V areálu se nachází bar s restaurací a mnohé návštěvníky nejspíš potěší, že tekuté osvěžení včetně alkoholických nápojů si lze přinést i do horké lázně. Jen pozor na množství, v teplé vodě to rychle stoupá do hlavy.

Otevřeno je i na Štědrý den a na Silvestra, jen je pro větší zájem bezpečnější si pobyt rezervovat předem. A není se čemu divit. Polární záře je přece ten nejlepší ohňostroj vůbec a horká lázeň ve stále ještě panenské přírodě je lákavější lokalitou k oslavě než přecpané náměstí.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Laguna se nachází u města, ale zároveň v malebné krajině.

Že ty nejlepší věci jsou zadarmo, platí i na Islandu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Island je proslavený zejména přírodními krásami, které každoročně přijíždějí obdivovat miliony turistů. V hlavním městě Reykjavíku však najdete i speciality...

Výběr článků

Načítám