Hlavní obsah

U Kypru vzniklo podvodní muzeum. Zkoumá vztah mezi člověkem a přírodou

U pobřeží Kypru vzniklo rozsáhlé podvodní muzeum. Jeho autorem je britský umělec Jason deCaires Taylor, který má na svém kontě podobná díla například na Bahamách, v Norsku, Austrálii či na Maledivách. Novinka nedaleko pláže Pernera čítá celkem 93 soch, které mohou turisté při potápění prozkoumat.

Foto: Profimedia.cz

V muzeu se nachází necelá stovka soch.

Článek

Muzeum podvodních soch Ayia Napa se pod zkratkou Musan otevřelo minulý měsíc. Potápěči v něm mohou prozkoumat sochy, které leží nějakých osm až deset metrů pod hladinou moře, uvádí server Daily Mail. Tematicky se dotýkají vztahu mezi člověkem a přírodou, návštěvníci tu proto spatří samostatně stojící lidské postavy či stromy nebo také těla, ze kterých rostou větve a podobně.

Podvodní galerie vznikla ve spolupráci s kyperskou vládou a použité materiály se mají stát novým útočištěm pro mořské živočichy. „Sochy i jejich materiál byly navrženy tak, aby přitáhly život, a jsou rozmístěny v různé hloubce, aby vytvořily prostředí pro různé živočichy,“ stojí v prohlášení zveřejněném při otevření muzea.

Foto: Profimedia.cz

Podvodní galerie má do budoucna hostit mořský život.

„Sochy jsou z inertních materiálů s neutrálním pH, takže oblast nijak neovlivní. Jde o písčitou lokalitu a počítá se s tím, že v budoucnu místní biodiverzita díky muzeu ještě vzroste,“ uvedla instituce.

Podle samotného deCairese Taylora se galerie stane místem, které bude hostit život a kde v budoucnu vzniknou nové kolonie korálů. Půjde proto o stále se vyvíjející podmořský les.

Druhé dílo ve Středomoří

„Věříme, že si v tomto unikátním muzeu návštěvníci užijí podvodní oázu,“ okomentoval otevření galerie starosta obce Ayia Napa Christos Zannettou.

Foto: Profimedia.cz

Jde o druhé podvodní muzeum ve Středomoří.

Daily Mail uvádí, že se podmořské ekosystémy ve Středomoří za posledních 20 let značně ztenčily. Umělci, jako je právě deCaires Taylor, se rozhodli tento fakt změnit. Sochařovu práci provází téma změn v krajině prakticky v každém jeho díle, ať už je to v podvodní galerii na Bahamách, Lanzarote, u karibské Grenady či na Maledivách.

Musan je druhým umělcovým dílem ve Středomoří. První otevřel v dubnu tohoto roku u francouzského letoviska Cannes.

U Cannes vznikla podvodní galerie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám