Hlavní obsah

Za Žižkou k Sudoměři. Sochu vojevůdce obklopují krásné rybníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sudoměř je malebná vesnička na jihu Čech, vzdálená přibližně 10 kilometrů od Strakonic. Zdejší krajina je hojně obklopena rybníky, nás však tentokrát zajímají hlavně tyto tři: Markovec, Prostřední a Škaredý, které se nacházejí v blízkosti známé přírodní rezervace Řežabinec. Právě v těchto místech totiž stojí památník Jana Žižky z Trocnova.

Foto: Tereza Havlíčková

Žižkova socha je vidět do dálky.

Článek

Památník nám připomíná Žižkovo vítězství v bitvě u Sudoměře 25. března roku 1420. Žižka zde se svým oddílem porazil výraznou přesilu „železných pánů“. Vojska strakonických johanitů a katolických šlechticů čítala dva tisíce vojáků. Mysleli si, že takto malé husitské vojsko, které se skládalo i z žen, práčat, dvanácti bojových vozů a devíti koní, snadno rozcupují na kusy. Jak se však mýlili. Johanité a katolíci byli potupně poraženi.

Pro husity to tehdy bylo první velké vítězství nad šlechtou. V této bitvě poprvé použili pověstnou vozovou hradbu. Za ní se ukryli před protivníkem, který se k nim chtěl přiblížit po dně vypuštěného rybníka. Jelikož však měl těžké brnění i zbraně, začal se bořit do bláta. Neobrnění husitští pěšáci tak své soky snadno pobili.

Památník, jehož autorem je akademický sochař Emanuel Kodet, pochází z roku 1925, je sestaven z kamenných kvádrů a je vysoký 16 metrů. Kodet se husitskou tematikou zabýval už dříve, když v roce 1923 v Sušici vytvořil pomník mistra Jana Husa. Žádné z jeho děl však nemělo takový úspěch, jako právě památník tady v Sudoměři.

Kam pro novou energii? Do Panenského Týnce

Tipy na výlety

Turistická trasa i cyklostezka

U rybníka Markovce se nachází bezplatné parkoviště, od něhož je památník vzdálený přibližně kilometr. Dojet se dá k němu taktéž vlakem, vystoupit se dá na zastávce Sudoměř u Písku.

Foto: Tereza Havlíčková

Kolem rybníka vede turistická trasa.

Foto: Tereza Havlíčková

Cesta k Žižkovi je lemovaná stromy.

Kolem památníku vedou dvě značené turistické trasy, a to zelená a modrá. Po zelené turistické značce se dá k pomníku dojít z nedaleké Putimi po trase s délkou sedm kilometrů. Nás od parkoviště povede značení modré.

Na své si přijdou i cyklisté. Dojet se sem dá i na kole po cyklostezce. Procházka kolem rybníků je krásná. Máme štěstí na jasné počasí. Přimrzlá hladina rybníka a drobný sníh v okolí také dělají hezkou atmosféru. Celá oblast je chráněným územím, na němž platí zákaz táboření, rozdělávání ohně, koupání i provozu motorových vozidel.

Sochy z dubu

Socha je vskutku monumentální. Její siluetu vidíme i z druhé strany rozlehlého rybníka. Výškou dosahuje Žižka skoro až k přilehlým stromům. V okolí se nachází i pár laviček k posezení. Je tu ticho a krásný výhled na rybníky. Na odpadkových koších jsou vtipně vyobrazeny červené husitské kalichy. Nechybí ani plno ukazatelů, které nás postupně dovedou k dalším sochám husitských bojovníků, tentokrát dřevěným.

Foto: Tereza Havlíčková

Pohled na zamrzlé jezero Markovec s Žižkou v pozadí.

Sochy se nacházejí přibližně 500 metrů od Žižkova památníku. Tyto čtyři vedle sebe stojící muže navrhl a vytvořil Ivan Šmilauer z pětimetrového dubu, jenž byl vyvrácen bouřkou v červenci roku 2011. Počet postav nebyl určen náhodně. Symbolizovat má totiž čtyři stovky zúčastněných husitských bojovníků. Postavy tu stojí proto, aby uctily jejich odvahu a hrdinství. Dokonce má každá i své jméno – Břeněk, Jan, Mikuláš a Viktorín.

Foto: Tereza Havlíčková

U Žižkova památníků stojí také čtyři sochy husitů.

Kromě pomníku je tu ještě k vidění jedna zajímavost. U řeky Otavy jsou zde takzvané sejpy neboli jámy, jež jsou pozůstatkem po rýžování zlata. Dokonce se dodnes v těchto místech soutěží v této netradiční disciplíně. Nedaleko Sudoměře se také nachází archeologické naleziště ze střední doby kamenné.

Na jedné z nejromantičtějších zřícenin v Čechách se údajně zjevuje bílá paní

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám