Hlavní obsah

Tvrz Tichá přežila pokus o odstřelení, teď je turistickým lákadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvanácti letech rekonstrukce se u Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku otevřela veřejnosti unikátní historická památka - tvrz Tichá. Její hradní věž je vysoká 28 metrů a je nejjižnější hradní vyhlídkou v České republice. Z věže jsou naprosto jedinečné výhledy jak na Šumavu, tak na Novohradské hory.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Na opravenou tvrz v Tiché na Českokrumlovsku poprvé mohli návštěvníci 1. července.

Článek

Gotická památka pochází ze 13. století a patřila Janu a Benešovi z Velešína. Poté tvrz získali Rožmberkové a také rod Buquoyů.

Zajímavostí je, že v roce 1978 se věž pokusili vyhodit do povětří pohraničníci, protože stála 40 metrů od hraničního elektrického plotu. Vzhledem k tloušťce stěn, která činí až 3,5 metru, se jim to ale nepodařilo a věž pouze poškodili.

Majestátní Zvíkov sloužil jako úkryt pro korunovační klenoty

Tipy na výlety

Zchátralou tvrz, jejíž věž byla součástí statku plného vraků a odpadu, koupilo v roce 2008 sdružení Hrady na Malši společně s obcí Dolní Dvořiště. Postupně byly zahájeny opravy, a to i díky dotaci z přeshraničního evropského fondu.

Na koruně věže našel archeolog zlomky středověkých kachlů a postupně byly odkryty sklepy a hradby. Rekonstrukce vyšla na miliony korun.

„Hrázděné patro a krov věže byly vystavěny originálními středověkými metodami pomocí tesařů z celé České republiky. Uvnitř se nachází expozice vybavená funkčními středověkými kachlovými kamny, nábytkem, dřevěným obložením stěn a stropu a také dýmníkem a topeništěm určeným k vaření,“ řekla Jana Píchová z Jihočeské centrály cestovního ruchu s tím, že opravena byla i sklepení tvrze.

Zemská cesta

Uvnitř kulturní památky lidé uvidí také středověký model tvrze z roku 1480 a ve vitrínách archeologické nálezy, jako jsou například mince či hrnečky.

Tvrz Tichá je součástí přes 200 kilometrů dlouhé takzvané zemské cesty, která vede od Dunaje do Českých Budějovic a je na ní celkem 17 českých a rakouských hradů.

Gotický unikát v Plzni nabízí sportovní výkon i skvostný výhled

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám