Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte Mezinárodní den žen v gastronomickém muzeu či na lodi

Nadcházející víkend si užijí především ženy. Právě na tuto sobotu totiž připadá Mezinárodní den žen, k němuž se vážou i některé víkendové akce. Jestli si na slavení podobných příležitostí moc nepotrpíte, nabízí se řada kulturních událostí - ať už ze světa filmu, či hudby. Do Litoměřic a Tábora se navíc můžete vypravit za dobrými víny.

Foto: Profimedia.cz

MDŽ můžete v sobotu oslavit třeba ochutnávkou kvalitních vín. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival Jeden svět

Už 16. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech nazvaný Jeden svět probíhá v Praze do 12. března. Poté navštíví i řádku dalších českých měst. V sobotu a v neděli si můžete vybrat z mnoha filmů promítaných například v Lucerně, Světozoru, Atlasu nebo Ponrepu. Kompletní program si prohlédněte zde.

MDŽ v Muzeu gastronomie

Mezinárodní den žen letos připadá na sobotu. K této příležitosti připravilo pražské Muzeum gastronomie speciální komentovanou prohlídku. Díky ní se dozvíte zajímavé informace o nejslavnějších ženách v gastronomii v čele s M. D. Rettigovou. Prohlídka začíná ve 14:30. Více informací naleznete zde.

Japonský festival v Praze

Galerie Harfa přinese prostřednictvím Japonského festivalu řadu informací o životě, kultuře a gastronomii obyvatel země vycházejícího slunce. V sobotu a v neděli tady bude vždy od 13:00 do 19:00 připraven zajímavý program. Uvidíte bojové umění, zkoušku sekání japonským mečem, zatančí gejši a budete obdivovat kaligrafii. Chybět nebudou ani typické japonské dobroty. Harmonogram akce najdete zde.

Středočeský kraj

Den s T. G. M. v Lánech

Zajímá vás, co měl rád tatíček Masaryk? Pak byste neměli chybět na vzpomínkové akci Den s T. G. M., která se uskuteční v lánském Muzeu T. G. Masaryka. Ve 13:00 začne pietní akt u jezdecké sochy a ve 13:30 se slavnostně otevře výstava T. G. Masaryk a gastronomie. Ochutnáte také prezidentovo nejoblíbenější jídlo, kterým byly švestkové knedlíky. V 15:00 proběhne koncert. Více zde.

Závod Pečecká desítka

Pečky na Kolínsku hostí oblíbený běžecký závod pro sportovce i amatéry. Odstartujte běžeckou sezónu v sobotu před parkem Svobody u hasičské zbrojnice v Pečkách. Hlavní závod začne v pravé poledne na trati dlouhé 10 kilometrů. V parku budou připraveny i trasy pro děti a mládež. Více čtěte zde.

Na Kokořínsko za přednáškou

V Domě řemesel Arcadis proběhne v obci Vysoká u Mělníka v sobotu zajímavá přednáška o zničených židovských památkách severních Čech a o židovském hřbitově v Bosyni. Akce spojená s občerstvením a hudebním doprovodem začne v 15:00. Více zde.

Jihomoravský kraj

Rájecká výstava kamélií

Již 21. ročník výstavy kamélií, růží Dálného východu, bude otevřen do 16. března na zámku Rájec nad Svitavou. Kamélie zdobící interiér zámku si můžete o víkendu prohlédnout od 9:00 do 17:00. Návštěvníci uvidí také zámecké skleníky s kvetoucími kaméliemi. Další informace hledejte zde.

Mozart a Vivaldi v Brně

Občanské sdružení Verbum et musica zve do Brna na koncert Mozart a Vivaldi – to nejlepší… Ve Sboru Páně v Brně-Řečkovicích uslyšíte Malou noční hudbu od W. A. Mozarta a Čtvero ročních dob od A. Vivaldiho. Koncert začne v 19:00. Více si přečtěte zde.

Jihočeský kraj

Táborský festival vína

V březnu bude Tábor vonět po víně. Koná se zde totiž 6. ročník nejdelšího českého festivalu vína a gastronomie. Do Tábora zavítá špička moravských a českých vinařů, degustátorů i sommeliérů. Proběhnou řízené degustace, přednášky, výstavy, divadla, vzdělávací akce a gastronomické večery. Program si prohlédněte zde.

Ples jindřichohradecké úzkokolejky

Jindřichohradecké místní dráhy pořádají v pátek od 20:00 v kulturním domě Střelnice v Jindřichově Hradci ples. Zahraje tady Status M a o předtančení se postará skupina Aerobik Team Kardaška. Nebude chybět ani tombola. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Výstava v Jičíně

Lidé z Regionálního muzea a galerie v Jičíně připravili výstavu Poklady sbírek - od akademismu k moderně. Po letech otevřelo muzeum depozitář výtvarného umění a z něj vybralo to nejlepší. Výstavu navštivte o víkendu v zámecké galerii na Valdštejnově náměstí od 10:00 do 16:00. Bližší informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Výstava litomyšlského patchworku

Městská galerie Litomyšl pořádá výstavu Cesty litomyšlského patchworku. Práce spolku Patchwork z Litomyšle a výtvarnic ze spolku Quiltgroup z partnerského města Roden v Holandsku můžete vidět v domě U Rytířů v sobotu i v neděli od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Jarní prohlídky zámku Bečov

Zámek Bečov nad Teplou na Karlovarsku pořádá v sobotu mimořádné jarní prohlídky. V 11:00 a ve 14:00 můžete projít I. prohlídkový okruh, kde uvidíte vzácný relikviář sv. Maura. Poté bude zámek otevřen až v dubnu. Organizátoři doporučují předchozí rezervaci. Více informací hledejte zde.

Liberecký kraj

Výstava kamenů

V Muzeu Českého ráje v Turnově uvidíte výstavu Dekorační kameny. Dozvíte se informace o zpracování, vlastnostech i nemocech kamenů. Obdivovat budete opravdové unikáty. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 17:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Jesenická výstava

Poklady Jesenických hor v netradičním šperku. To je výstava Vlastivědného muzea Jesenicka, na níž se dozvíte, jak vzniká z obyčejného kamínku drátovaný nebo cínovaný šperk. Nakouknete do kamenické dílny, do dílny brusiče minerálů i do výrobců šperků. Od 9:00 do 17:00 uvidíte na Zámeckém náměstí šperky z jesenických minerálů a hornin. Více si přečtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Veletrhy v Ostravě

Ostravské výstaviště na Černé louce zažije veletržní víkend. Od pátku do neděle tu proběhnou hned tři výstavy: Ostravský knižní veletrh, Dovolená a region - Lázeňství a výstava Svatba. Veletrhy jsou na černé louce otevřeny v pátek a v sobotu od 10:00 do 18:00, v neděli pak do 16:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Výstava cukráren v Rokycanech

Výstavu Historické cukrárny připravilo Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. V čem se liší cukrářské výrobky z minulosti a současnosti? Nová výstava mapující historii cukrářské výroby na tuto otázku odpoví. Zavítejte na náměstí Josefa Urbana o víkendu od 8:00 do 12:00 a od 12:30 do 16:00. Bližší informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Fotografie vodopádů v Peruci

V sobotu přijďte na vernisáž výstavy Josef Sedláček - Vodopády České republiky. Začne ve 14:00 v Galerii u Plazíka v Peruci na Lounsku. Série fotografií cestovatele a cyklisty Josefa Sedláčka ukáže vodopády zejména z Krkonoš a Jeseníků. Výstava bude otevřena v sobotu do 17:00, v neděli od 10:00 do 17:00. Více se čtěte zde.

Ples přátel vína

Kromě toho, že můžete litoměřický hrad v pátek navštívit mezi 9:00 a 17:00, sem můžete zavítat i v sobotu ve 20:00, kdy začne Ples přátel vína. Za příjemného hudebního doprovodu ochutnáte skvělá česká i moravská vína. V neděli bude hrad z důvodu úklidu uzavřen. Bližší informace hledejte zde.

Vysočina

Sborový happening Pamatuj

Sborový happening nazvaný jednoduše Pamatuj zažije v sobotu Třešť. V 15:00 se sejde více než 50 zpěváků z třešťských pěveckých souborů na náměstí T. G. Masaryka. U příležitosti připomenutí 70 let od zavraždění českých Židů v plynových komorách koncentračních táborů vystoupí dva sbory, skupina Labyrint a mnoho dalších. Více zde.

Zimní plavby na přehradě

Dalešická přehrada ani v zimě nespí. I v březnu se můžete kochat z paluby lodě Horácko. Romantickou projížďku si užijete v neděli ve 13:00, kdy loď vypluje z přístaviště v Kramolíně. Dámy dostanou speciální dárek k Mezinárodnímu dni žen - budou mít plavbu zdarma. Bližší informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Výstava Egypt - dar Nilu

Vsetínský zámek zve na expozici nazvanou Egypt – dar Nilu. Exotická výstava seznámí návštěvníky s jednou z největších a nejstarších civilizací, která se rozvíjela na březích řeky Nil. Zámek na Horním náměstí vás uvítá o víkendu mezi 9:00 a 17:00. Více čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám