Hlavní obsah

Tipy na víkend: Hudební festivaly, historické bitvy i letní kina

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodlouženého víkendu využívají především hudební festivaly, ale příjemně relaxovat můžete také v letních kinech, která se otevírají převážně tento pátek. Milovníci historických bitev mohou navštívit třicetiletou válku i bitvu v Chlumu, která se udála roku 1866.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Fanoušci na festivalu Rock for People 2009

Článek

Spálené Poříčí přivítá rockový festival

V pátek začíná největší hudební rockový festival na západě Čech Basinfirefest ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Přehlídka pod širým nebem nabídne do 4. července přes 120 hodin hudby. Od pátku do neděle 4. července se představí kapely jako Titanik, bulharští rockeři D2, tuzemská metalová legenda Arakain, průkopníci black metalu Venom, švédští Dream Evil, kteří vystoupí v České republice vůbec poprvé, nebo skupina Black Majesty a mnohé další.

Na největší tuzemský reggae festival

Od čtvrtka do soboty 3. července se tančí v rytmu reggae na RealBeat Reggae Ethnic Session v Žizníkově u České Lípy. Mezi ohlášené hvězdy patří například jamajský zpěvák Fredericka "Tootse" Hibberta se svou kapelou The Maytals.

Vedle něj se například v pátek představí mexičtí El Patron či El Komandante z Guatemaly. V sobotu vedle The Maytals zahrají němečtí U-Cee & Royal Family nebo britský zpěvák Deadly Hunta. Tuzemskou reggae a ska scénu zastoupí mimo jiné skupiny Švihadlo, Sto zvířat nebo Fast Food Orchestra.

Nová hudební přehlídka Alternativa láká na Sunshine

Nonkomformní hudební přehlídka Bystřická alternativa, která zněla v průběhu posledních tří let vždy v zimě jen za zdmi Společenského domu Sušil, se letos poprvé zformuje i v letní open air festival. Pod názvem Alternativa se uskuteční v sobotu 3. července od 17 hodin.

Prostory nádvoří bystřického zámku nabídnou průřez hudebními žánry. Pobaví se i děti a večer vygraduje ohňovou show a hlavním „tahákem“ – vystoupením skupiny Sunshine.

Hradec Králové ve znamení Rock for People

V sobotu začíná také hradecký festival Rock for People na bývalém letišti. Mezi hlavní taháky čtyřdenního festivalu patří The Prodigy, Muse, Morcheeba a Editors. Během čtyř dnů vystoupí na šesti pódiích desítky zahraničních i domácích interpretů.

Na chlebový Karlštejn do Pelhřimova

Replika hradu Karlštejn vytvořená z chlebového těsta je od začátku prázdnin dalším z ojedinělých exponátů pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Autorem je pekařský mistr Bohumil Kubíček z Litomyšle, který na svém díle pracoval průběžně téměř tři čtvrtě roku. Hrad je do detailu přesnou zmenšeninou sídla vystavěného Karlem IV. Má šířku 80 krát 70 centimetrů, vysoký je půl metru.

Návštěva české kuchyně před 100 lety

Vybavení kuchyní našich babiček a prababiček přiblíží návštěvníkům výstava Pomocníci v kuchyni, která začíná první den prázdnin ve skanzenu Betlém v Hlinsku. V domku číslo 362 je shromážděno množství předmětů, s nimiž kuchařky a hospodyně před stoletím i více pracovaly. Jednou ze zajímavostí je například předchůdce dnešní chladničky. Jde vlastně o dřevěnou skříňku, kam se vkládaly ledové bloky a zachytávala se voda z tajícího ledu. Pochází z počátku 20. století. Expozice skončí 31. října.

Mníšek pod Brdy se vrátí do doby třicetileté války

Zámek v Mníšku pod Brdy se 3. července vrátí do doby třicetileté války. Opět ho budou obléhat švédská vojska, před jeho branami se otevře stanový tábor císařské armády. Nadšenci v dobových kostýmech se návštěvníkům pokusí přiblížit, co se tehdy v Mníšku v roce 1639 asi stalo, informoval náměstek středočeského ředitele Národního památkového ústavu Petr Svoboda.

Akce je součástí projektu Živá legenda, kterým se středočeské památky snaží přilákat návštěvníky. Mníšecký příběh bude vyprávět o pražském měšťanovi Serváci Engelovi z Engelsflussu, který se zasloužil o znovuvzkříšení zdejšího zámku vypleněného švédskými vojsky.

Každou celou hodinu se budou moci zájemci zúčastnit historického programu zahrnujícího výuku šermu i ukázky střelby z mušket. Po 16. hodině na císařský tábor a následně i zámek zaútočí švédská vojska.

Výročí bitvy na Chlumu z roku 1866

Tradiční vzpomínkové akce, včetně pochodu historických jednotek a bitevních ukázek připomenou 144. výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866. Muzeum východních Čech z Hradce Králové také slavnostně otevře přístavbu Muzea války 1866 na Chlumu s novou expozicí o této bitvě.

Program začne v pátek 2. července, kdy historické jednotky vyrazí z Rodova směrem na Chlum a kolem 16:30 se střetnou v prostoru Hořiněvse. Následovat bude večerní slavnostní zahájení vzpomínkových akcí v Hradci Králové a noční pochodňový průvod obcí Chlum.

Sobotní program v 10:00 zahájí slavnostní otevření dostavěného muzea, následovat bude pochod jednotek bojištěm a pietní akt. Bitevní scéna nazvaná Königgrätz 1866 na motivy historických událostí bitvy se uskuteční od 14:00.

"Akce se zúčastní na 400 členů historických jednotek z Čech i ze zahraničí, tři desítky koní či dvacet historických kaninů," uvedl Radek Balcárek z Gardy města Hradce Králové, která se na přípravách akce podílí. Návštěvníci také uvidí život vojáků v historickém polní ležení s lazaretem.

Letní kina zahajují sezónu

Příznivci stříbrného plátna mají v létě řadu příležitostí, kde si užít sledování filmových projekcí pod širým nebem. Pražské letní kino na Střeleckém ostrově ve 21 hodin zahajuje promítání v pátek filmem Kuky se vrací. Začátek projekcí je vždy ve 21.30 hodin, od 2. 7. do 30. 9. promítají téměř každý den mimo 27. 7..

Letošní novinkou je obnovení tradice letního kina v krajském městě Zlíně. V improvizované hlediště se promění sjezdovka v Lyžařském areálu Josefa Šperky. V případě špatného počasí se projekce automaticky přesouvá do Velkého kina,“ uvedl provozovatel lyžařského areálu Michal Cepek. Program bude vždy týden dopředu aktualizován na www.svahzlin.cz a www.gacinema.cz. První promítání je na programu v pátek 2. července, kdy sezónu zahájí Twilight Sága: Zatmění.

Již od května je v provozu letní kino v Uherském Hradišti, promítá zhruba jednou za dva týdny za kinem Hvězda. Taktéž od května už „jede“ tradiční letní kino v Bystřičce na Vsetínsku. V červnu se promítá v pátek a v sobotu, v červenci pak denně.

V pátek 2. července zahájí provoz letní kino v Hulíně, promítat bude vždy v pátky a soboty. Každou neděli bude promítat letní kino v Polešovicích, poprvé 4. července.

Od června se promítá také v letním kině v zahradě Panského domu v Uherském Brodě. O prázdninách se projekce uskuteční vždy v pátek a sobotu a někdy i ve čtvrtek.

První den prázdnin se u Králík otevře Vojenské muzeum

Radnice v Králíkách na Orlickoústecku otevřela první prázdninový den nově vybudované Vojenské muzeum. Návštěvníci uvidí expozice zaměřené na historii československé a české armády, její spojence a nepřátele v roce 1938, československé opevnění, druhou světovou válku, historii odboje a okupaci a vojenské osobnosti. Sbírky muzea se budou postupně doplňovat.

Pevnostní oblast na Králicku vznikala v letech 1935 až 1938 a stala se nejsilněji opevněným územím tehdejšího Československa. Tvoří ji tvrze Adam, kterou dosud aktivně užívá armáda, Bouda a Hůrka, dále pak 56 pěchotních srubů a 185 lehkých opevnění.

Plumlovský zámek se promění v divadelní dílnu

Zámek v Plumlově na Prostějovsku se na začátku prázdnin promění v divadelně-taneční dílnu. Do města se totiž první červencovou neděli sjedou mladí lidé z Česka i zahraničí, aby společně připravili taneční představení podle skladby Modesta Petroviče Musorgského Obrázky z výstavy.

Na hradě Svojanov se zastaví král Přemysl Otakar II.

Hrad Svojanov na Svitavsku o víkendu navštíví král Přemysl Otakar II. se svojí družinou. Historické slavnosti po oba víkendové dny připomenou zakladatele hradu. "Vystoupí šermíři, připraveny jsou historické hry pro malé i velké. Po oba dny budou probíhat scénická vystoupení na hlavním nádvoří, vždy každou celou hodinu," řekl kastelán Miloš Dempír.

Návštěvníci například uvidí techniky boje sečnými a bodnými zbraněmi i příběh tom, jak se ve středověku domlouvaly svatby. Odpoledne vždy vjede na hradní nádvoří král Přemysl Otakar II.

Kromě programu si lidé mohou prohlédnout dva výstavní okruhy. Jeden se věnuje interiérům druhé poloviny 19. století, druhý zve do kuchyně, domu zbrojnošů a do sklepení s výstavou strašidel a mučírnou

Přečtěte si také: Rhodos je ostrovem slunce a svatojánských rytířů
Na jedné větvi seděl a druhou mazal lepem. V podvečer se vrátí a sebere úlovek – drobné zpěvavé ptáčky. Má pro ně připravené klícky a ráno s nimi půjde na trh. O ptáčníkovi jsem četl v pohádkách. Netušil jsem, že tohle řemeslo existuje i dnes. Rhodos, kde jsem tuto scénu viděl, patří k těm větším z řeckých ostrovů v jižní části Egejského moře.
Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů...

Výběr článků

Načítám