Hlavní obsah

Tipy na krátké a zábavné výlety pro rodiny s dětmi

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny nekončí, ačkoli spousta školáků a předškoláků už se vrátila z táborů či od příbuzných a rodinná dovolená je taky minulostí. Přesto zbývá ještě dost času na vymýšlení akcí a výletů, aby si mládež užila volna.

Článek

Postarat se o celé dva měsíce zábavy pro děti není jen tak, pokud nejsou rodiče umělci nebo učitelé. Ti mají přece jen o pár dní víc dovolené. Tak si aspoň mamky a taťkové občas prodlouží víkend, aby mohli s dětmi strávit ještě pár hezkých chvil.

Zábava na hradě Rabí

Ideálním místem, kde se rodiny zabaví i poučí, jsou hrady a zámky. Jejich správci a majitelé se snaží upoutat návštěvníky už na nádvoří, jako třeba na hradě Rabí v jihozápadních Čechách. V prostoru hradní bašty vítá návštěvníky dvojice zkušených střelců.

Během čekání na prohlídku nebo po ní si můžou malí i velcí zastřílet z kuše, luku či praku a prohlédnout si různé druhy šípů a luků. Ani občerstvení tu není fádní, obzvlášť v létě. Dětem jde k duhu domácí bio mošt, dospělým medovina nebo dobrá káva a všem francouzské palačinky s příchutěmi domácích medolád. Opravdu nejde o překlep, je to pochoutka z medu.

O předposlední prázdninové neděli tu zaplní hradní konírnu děti ze širokého okolí. Přijdou na dvě představení pražského loutkového souboru Buchty a loutky, které se představí v rámci letos nově vzniklého projektu hradní festiválie loutek s názvem Rábský floutek. Mezi doprovodnými programy arabské letní sezóny je zcela ojedinělý projekt hradní Včelnice, přímo ideální zábava pro celou rodinu.

Jak se oblékají pohádky

Podívat se na výstavu Jak se oblékají pohádky můžou až do konce srpna Plzeňáci všech generací stejně jako ti, kdo se do západočeské metropole chystají. Na výstavě v Západočeském muzeu je zaujmou kostýmy z 15 nejznámějších českých pohádek, z nichž některé jsou dokonce zařazeny do kulturního dědictví České republiky.

Patří k nim Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král, Obušku z pytle ven, Šíleně smutná princezna, Pekařův císař a císařův pekař a Princ a Večernice.

Součástí výstavy jsou také záběry a fotografie z natáčení, dekorace a rekvizity.

Otevřeno: denně mimo pondělí 10-18 hodin. Vstupné: základní 90 Kč, děti do 15 let 60 Kč, rodinné vstupné 240 Kč. Více na: www.zcm.cz, www.jakseoblekajipohadky.cz

Techmania v Plzni

Komu se nebude chtít z Plzně odjíždět a má technicky založené děti, ať se vypraví do Techmania science centra. Na ploše 3000 metrů čtverečních v rekonstruované hale plzeňské Škodovky se nacházejí 4 tematické expozice:  60 interaktivních exponátů; MáToHáček - hlavolamy, hříčky a hračky s vědeckou tematikou; Patentováno přírodou - příroda jako inspirace vědy a Expozice Škoda - historický vývoj Škodových závodů až do současnosti.

Více na www.techmania.cz

Do Prahy na posvícení

Pražské rodinky se můžou těšit na neděli 16. srpna, pokud vyrazí do Troje, kde se bude na vinici sv. Kláry slavit čtvrtý ročník posvícení. Jeho tradici obnovila Botanická zahrada hl. m. Prahy v roce 2006. To se do zahrady přišlo pobavit více než 3500 návštěvníků.

Letos bude oslava ve stylu 30. let, takže jsou zváni i všichni „pražští Pepíci“ s partnerkami a ratolestmi. Každou hodinu budou pořadatelé vybírat nejlepší kostým, odměna jeho majitele nemine.

Po celý den se bude slavit jednak „ukončení hlavních polních prací“, to je světská část, a pak vysvěcení místního kostela - církevní část.

Podle legendy slavil úplně první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Každý rok pak ve stejný den pořádal hostinu pro své přátele na počest vysvěcení. Posvícení se stala výroční slavností, která probíhala v neděli před nebo po svátku světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel. Celým dnem vás provede Milan Schmidt, moderátor Country rádia.

Kytičky nikdy nezklamou

Posvícení je spíš výjimečná akce Botanické zahrady v Praze, kam chodíme spíše na výstavy krásných rostlin. Achimenes je jedna z těch, které stojí za vidění. Pochází z Mexika, ale už se dlouho pěstuje i u nás.

Ve skleníku Fata Morgana se jich představí zhruba 100 druhů a rodů, a to včetně plnokvětých a velkokvětých hybridů, s květy dosahujícími velikosti až 6 cm a v barevné škále od bílé, přes modrou, růžovou, žlutou, červenou až po fialovou.

Úterý až neděle, 9 až 19 hodin. www.botanicka.cz

Jak do Troje

  • Od 9 do 20.30 hodin: děti 25 Kč, dospělí 50 Kč.
  • Po 20.30 hodině vstup zdarma.
  • Ke vstupu lze využít dolní bránu od zastávky MHD - Kovárna.

Dobrodružství jako v poušti

Ti, kdo mají raději exotiku mezi dvěma hrby na velbloudu, si mohou vyrazit do jižních Čech na Táborsko. Na velbloudu vysokém přes dva metry, vážícím od půl do tři čtvrtě tuny, se postupně sveze každý z čtyřčlenné rodiny.

Velbloudi jsou vstřícní a není pro ně problém si lehnout jen proto, aby byl výstup a nástup pohodlný a bezpečný. Stačí prý jen chvíle ve velbloudím sedle, aby člověk pochopil, proč se těmto zvířatům říká koráby pouště. Jejich pohyby připomínají pohupování lodi na moři. Jsou klidní a kráčejí s námi pomalým krokem.

V ceně zážitku pro čtyři osoby 2692 Kč je zahrnuto seznámení se zvířaty a jejich chováním, jízda a také oběd. Více na www.darky-jsou-zazitky.cz.

S kolem do Varů

Pro rodiny s horskými koly a s dětmi od tří let se v Karlových Varech najde dobrá zábava v sobotu 22. srpna na Bikemaratonu seriálu Kolo pro život. Zatímco budou rodiče a třeba i starší sourozenci na trase, čeká na prcky v tzv. Dětské zóně Junior Trophy hrací koutek pro nejmenší a různé soutěže.

Pro holky a kluky od 13 do 15 let je připravena kategorie závodu Fitness jízdy. Mohou se jí zúčastnit (ve své kategorii) i jejich rodiče z řad rekreačních cyklistů. Trať vede po trase hlavního závodu.

Startuje se z kolonády kousek od Vřídla, zázemí závodu je na okraji Karlových Varů v campu Březový háj. Podrobné propozice a informace o závodě včetně mapek tratí naleznete na www.kolopro.cz.

FOTA: Archiv firem

Hrad Rabí

Prohlídky: V srpnu denně mimo pondělí v 11.00, 14.00 a 16.00 hodin.

Prohlídky: V srpnu denně mimo pondělí v 11.00, 14.00 a 16.00 hodin. Vstupné: Děti 20 Kč, dospělí 40 Kč, rodinná vstupenka 100 Kč. Více na: www.rabi.cz

Včelnice nabízí

  • Netradiční hodinu přírodopisu o včelách, včelaření a životě na vsi.
  • Ukázky historických úlů a včelařského náčiní.
  • Včelí jednoaktové představení.
  • Největší živou včelu světa.
  • Neopakovatelný pohled do včelího úlu.
  • Nabídku včelích produktů.
  • Nově zpřístupněný hradní příkop, ve kterém jsou tyto zajímavosti ke zhlédnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám