Hlavní obsah

Renesančnímu zámeckému skvostu v Opočně vládla Zlá Manda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkali jí Zlá Manda. Jmenovala se Marie Magdalena, rozená Lobkovicová (1569-1633), manželka Jana Rudolfa Trčky z Lípy. Vládla na jednom z našich nejhezčích renesančních zámků Opočně. Její chamtivost a krutost byla příčinou velkého nevolnického povstání v roce 1628.

Foto: Vratislav Konečný

Renesanční arkády dodávají zámku vzdušnost.

Článek

Prý přikázala všem psům svých poddaných useknout nohu, aby nemohli honit zvěř v panských lesích. Zatímco její manžel byl mužem celkem spravedlivým, Manda dřela doslova ze sedláků kůži.

Ti se ve velkém počtu vojensky zorganizovali, dobyli a vydrancovali nejen Opočno, ale i další trčkovské majetky v Novém Městě nad Metují a Náchodě, plus řadu tvrzí. Nakonec je rozprášilo vojsko, vůdce popravili, další zajatí museli nastoupit na nádvoří opočenského zámku, kde jim kat uřízl nos nebo ucho.

Od té doby je známo příjmení Bezoušek a Beznoska.

Foto: Vratislav Konečný

Vnitřní prostory jsou bohaté na obrazy i mobiliář.

Skvělá manažerka

Na druhou stranu to byla skvělá podnikatelka, která uměla zmnožit majetek. Po Bílé hoře skupovala celá panství, většinou značně pod cenou.

Ač bylo povoleno pouze katolictví, od císaře si vymínila, že může zůstat protestantkou. Habsburky nesnášela, stále doufala, že válka přinese vítězství protestantů.

Po vraždě Valdštejna přišli o vše

Trčkové vsadili na ambiciózního Valdštejna, který pomáhal potlačit povstání, a když byl spolu s generalissimem zavražděn roku 1634 v Chebu i Adam Erdman Trčka, přišel rod o majetky. Zkonfiskoval ho Ferdinand II. a rozdělil mezi své příznivce.

Foto: Vratislav Konečný

Zámecké interiéry

Skvostná renesance

Opočenský zámek patří k jedněm z nejhezčích v Čechách. Trčkové ho nechali zbudovat jako sídlo v severoitalském slohu s prostorným arkádovým nádvořím, otevřeným do přírodního parku nad Zlatým potokem.

K zámku patří barokně upravený kostel Nejsvětější Trojice s trčkovskou hrobkou, v anglickém parku je řada drobných staveb a oranžérie. Stojí tu i kapucínský klášter s kostelem Narození Páně.

Foto: Vratislav Konečný

Pánský salón s kulečníkem, v zámku je mnoho loveckých trofejí.

Setkání mocných v boji proti Napoleonovi

Opočenské panství v roce 1636 získal rod Colloredo-Mansfeld, panství koupil od císaře za 51 456 zlatých.

Do evropských politických dějin se zámek zapsal roku 1813, kdy se tu odehrálo zásadní jednání protinapoleonské koalice. Sešli se tu ruský car Alexandr I., rakouský kancléř Metternich a pruský král Bedřich Vilém III.

Foto: Vratislav Konečný

Rozsáhlá je sbírka výzbroje a výstroje.

Stejnou sestavu přivítala na svém zámku v Ratibořicích i kněžna Kateřina Vilemína Zaháňská, známá jako paní kněžna z Babičky.

Opočenský zámek je doslova napěchovaný sbírkami, jsou tu jedinečné kolekce zbroje, nádherná obrazárna. Pozoruhodné etnografické exponáty shromáždil na cestách na počátku minulého století Josef Colloredo-Mansfeld. V jedné z prohlídkových tras uvidíte oboustranný obraz Madony od G. B. Chiariho.

V roce 1942 zabrali zámek Němci, po válce připadl státu a v roce 1948 byl zpřístupněn veřejnosti.

Foto: Vratislav Konečný

Obrazová galerie

V hlavní roli kapitán Exner

Opočenský zámek si (spolu s městem) „zahrál” v oblíbené detektivce Smrt talentovaného ševce (1982), kde se stal městem Opolná, kapitán Exner v podání Jiřího Kodeta lovil vrahovy šaty v podzámeckém rybníku.

Opočno se objevilo i v Jarních vodách, Babičce, Panně a netvorovi, F. L. Věkovi.

Noční prohlídky a Svátky růží

Značná část památek procházela a prochází řadou oprav a úprav. Nejinak tomu je i v Opočně. Správa zámku si pro letošní sezonu nachystala opravdovou perličku - návštěvníci se poprvé projdou během nočních prohlídek zámkem přes oratoř kostela až do hrobky Trčků, a to 10. července a 21. srpna.

Zámek pod Kosířem otevřeli s novinkami

Cestování

Naplánována jsou také muzikálová představení na nádvoří zámku, hrané noční prohlídky i oblíbené červencové Svátky růží. Ve vybraných termínech budou realizovány prohlídky 2. patra a návštěvníci tak budou moci nahlédnout pod ruce restaurátorů při přípravě nového okruhu, respektive okruhů, které budou veřejnosti představeny v roce 2022.

Podle informace Národního památkového ústavu (NPÚ) byla schválena rekonstrukce střechy letohrádku a díky ukončenému restitučnímu sporu (rodiny Colloredo-Mansfeldů a NPÚ; nemovitý majetek zůstává ve správě státu) probíhá projektová příprava k rozsáhlé obnově části parku pod názvem Rudolfovo údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám