Hlavní obsah

Některá jihočeská města plánují stavbu akvaparků, aby lidé nejezdili za hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá větší jihočeská města připravují výstavbu akvaparku nebo bazénu, který by nabízel vodní atrakce. Podle zástupců radnic je po podobných zařízeních poptávka. V regionu není žádný klasický akvapark ani vodní svět. Hodně Jihočechů proto využívá relaxační vodní centra za hranicemi, v rakouském Gmündu nebo německém Bad Füssungu.

Foto: Profimedia.cz

Akvapark by měl vyrůst například v Českých Budějovicích. Ilustrační foto

Článek

Například v Českých Budějovicích není žádné zařízení, které by alespoň minimálními parametry odpovídalo požadavkům akvaparku. Primátor Jiří Svoboda přiznává, že podobná atrakce městu schází.

„Rádi bychom tuto mezeru vyplnili, aby naši obyvatelé nemuseli jezdit do Gmündu, do Čestlic u Prahy nebo někam jinam. Krajské město si určitě akvapark zaslouží,” řekl Svoboda.

České Budějovice podle něj plánují stavbu vodního světa, nový komplex by měl výhledově stát v areálu bývalých kasáren Čtyři Dvory. „Je to velice vhodná lokalita, protože v blízkosti se nachází velká sídliště a bydlí tam řada lidí,” uvedl.

Stavbu nového bazénu připravují i v Písku. V areálu pod lesnickou školou by měl vzniknout krytý i venkovní areál zhruba za 280 miliónů korun. Jeho součástí budou i atrakce, které v současném bazénu nejsou.

„Asi se nedá mluvit o akvaparku typu Čestlic u Prahy, protože ten by byl finančně mnohem náročnější. Ale rozhodně počítáme, že tam budou i nové prvky v podobě různých atrakcí,” řekl místostarosta Josef Knot.

Klasické bazény už nestačí

Podobnou cestou půjdou i v Táboře, kde nyní začala rekonstrukce plaveckého stadiónu. Obnova počítá i s vybudováním prvků vodního světa. „Klasický akvapark si nemůžeme dovolit, protože to je vzhledem k nákladům záležitost tak pro město s 200 000 obyvateli. Ale zároveň si uvědomujeme, že klasický bazén na plavání už požadavkům návštěvníků nestačí,” řekl starosta Jiří Fišer.

Venkovní areál, jehož vybavení se blíží akvaparku, provozují v Jindřichově Hradci. Jen v letní sezóně do něj každoročně přijde na 40 000 lidí. „Areál je velmi oblíbený a vyhledávaný návštěvníky, kteří neváhají pravidelně dojíždět desítky kilometrů, například z Českých Budějovic,” uvedla vedoucí plaveckého areálu v Jindřichově Hradci Marcela Kůrková.

Podobnou zkušenost má i Lipno nad Vltavou. Poblíž lyžařského střediska je vodní svět s atrakcemi. „Ročně bazén navštíví 45 000 lidí. Využívají jej lidé v zimních měsících jako regeneraci po lyžování, ale také turisté v létě,” řekl Vojen Smíšek ze Skiareálu Lipno.

Reklama

Výběr článků

Načítám