Hlavní obsah

Lanškrounské muzeum vystavuje repliky orlojů, včetně pražského

Novinky, fis

Přeneste se do světa, který vytvořil zručný mechanik, konstruktér a vynálezce Karel Šebela. Říše plná pohyblivých modelů a hraček se návštěvníkům o víkendu otevřela v Městském muzeu v Lanškrouně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Replika pražského Staroměstského orloje

Článek

Od soboty si turisté mohou v lanškrounském muzeu prohlédnout expozici nazvanou Hold technice i fantazii. Vystavené jsou tady například repliky orlojů, mezi nimiž nechybí ani zmenšenina Staroměstského.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Orloj se svatou rodinou

Městské muzeum v Lanškrouně aktuálně vystavuje celoživotní tvorbu Karla Šebely. K vidění jsou tu řemeslná dioramata s pohyblivými figurkami ve skříňkách, kinetické modely elektromotorů a elektrických zařízení, modely strojů a zařízení, hoblovka či stojanová vrtačka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Model parního stroje s regulátorem otáček

Dětské návštěvníky zaujmou hračky a didaktické pomůcky - třeba stavebnice malého přístavního jeřábu, větrných mlýnů a těžební naftové věže, kopie historických hodin, modely parních i železničních strojů. Turisté exponáty prozkoumají přímo v pohybu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hlavičky dřevěných malovaných figurek

Šebelův smysl pro nadsázku a humor prozrazuje ani ne centimetrová past na myši, tabatěrka se zpívajícím ptáčkem a pozlacená erotická schránka. Celou výstavu tvoří kolem 200 exponátů pocházejících z Technického muzea v Brně a z větší části z Šebelovy pozůstalosti.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Výstava končí v neděli 11. května. Městské muzeum v Lanškrouně můžete o víkendu navštívit mezi 13:00 a 17:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám