Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si vánoční pokusy, oslavte advent ve skanzenu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypravte se o poslední adventní neděli do skanzenu v Kouřimi, kde se budete moci na nadcházející svátky naladit v lidovém a tradičním stylu. Připomene si zvyky a obyčeje našich předků a vyrobíte si třeba slaměné ozdoby. Pokud vás však láká méně tradiční program, vyrazte do science center v Liberci nebo Brně, kde si vyzkoušíte tematické vánoční pokusy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Loutková pohádka

Zpříjemněte si poslední adventní víkend pohádkou. Vyrazte s dětmi na Plechárnu, kde se stanete svědky dobrodružného příběhu s vánoční tematikou. Seznámíte se s Karlem, foukanou ozdobou ve tvaru sněhuláka na stromečku, který se chce oženit s Evičkou na druhé straně. Stihnou to ještě před rozsvícením stromu? Přijďte to zjistit. Více se dozvíte zde.

Výstava betlémů

Vánoce jsou už opravdu za rohem, naladit se na ně můžete například na výstavě betlémů v Toulcově dvoře. Pokocháte se exponáty z řad lidové tvorby, vyrobené zejména z takových materiálů jako je perník, dřevo, papír, šustí nebo korálky. Pokud byste výstavu o víkendu nestihli, můžete ji zhlédnout až do konce roku. Další informace najdete zde.

Za betlémským světlem

Pokud ctíte tradice, vyrazte na předávání betlémského světla, které je symbolem klidu, míru nebo pospolitosti. V Praze si pro svůj plamínek budete moci dojít hned na několik míst. V sobotu se bude betlémské světlo rozdávat třeba na Náměstí Míru, můžete si pro něj s dětmi přijít také do pražské zoo a podívat se i na zvířátka. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Advent ve skanzenu

Seznamte se těsně před začátkem Vánoc s tradicemi a zvyky tohoto svátečního období. Vyrazte o poslední adventní neděli do skanzenu v Kouřimi, kde si připomenete Vánoce takové, jak je slavili naši předci. Návštěvníci všech věkových kategorií se budou moci zapojit do řemeslných dílen, v nichž si vyrobíte například slaměné řetězy na stromeček nebo ozdoby ze skleněných korálků. Více informací najdete zde.

Kulturní sobota

Množství akcí nabídne o posledním adventním víkendu také Kutná Hora. V sobotu se uskuteční jarmark, kde pořídíte třeba ještě nějaké drobnosti na vyzdobení svých domovů. Chybět nebude ani několik dílen, kde se budou vyrábět například svícny nebo ozdoby z papíru. Později odpoledne se můžete těšit na pásmo pohádek nebo koncert. Program najdete zde.

Jihočeský kraj

Vlak plný čokolády

Mlsání si užijete jistě přes Vánoce do sytosti. Pokud to ale už nemůžete vydržet, vyrazte na projížďku historickým vlakem z Tábora do Bechyně a zase zpět. Po cestě proběhne komentovaná degustace čokolády, v cíli pak naleznete tematickou čokoládovou dílnu. Zpáteční cesta nabídne třeba kvíz o ceny. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Advent na zámku

O čtvrté adventní neděli si budete moct vychutnat atmosféru nadcházející Vánoc v Horšovském Týně. Čeká vás jarmark s množstvím rukodělných výrobků a dobrot, prodej kaprů, stromků, nebo i hudební vystoupení. Pro děti jsou nachystány výtvarné dílny, zájemci budou moci zavítat do vánočně nazdobených prostor zámku. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Ježíškova pošta

Opozdili jste se letos s dopisem Ježíškovi? Pak vyrazte na Boží Dar, kde si i letos až do 23. prosince můžete nechat orazítkovat dopis přímo od toho nejpovolanějšího. Vypravit se také můžete po Ježíškově cestě, trase, na které můžete plnit množství zábavných úkolů. Po jejím úspěšném absolvování obdrží účastníci malé dárky. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Pohádkové Vánoce

V sobotu se koná další ročník Úštěckého adventu, který nabídne množství řemeslníků z Čech i Moravy. Narazíte tu na dráteníky, svíčkaře či skláře, od kterých budete moci třeba koupit ještě nějaké drobnosti pod stromeček. Dospěláci se mohou těšit také na několik druhů svařeného vína či medoviny, děti jistě potěší široký výběr sladkých dobrot. Konat se bude také inscenovaný slet andělů z kostelní věže. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoce ve vědeckém stylu

Vánoce patří jistě k nejkouzelnějším obdobím roku. Pokud je však chcete rozebrat z trochu vědeckého hlediska, vyrazte do liberecké iQlandie, kde zjistíte, jak vznikají výboje světla u prskavek, světýlek nebo ohňostrojů. Vyzkoušíte si například skládání barev, naučíte se rozsvěcet rozbité zářivky nebo si pohrajete se světélkujícími kapalinami. Speciální vánoční program se koná vždy o víkendu, a to až do konce prosince. Více zde.

Královéhradecký kraj

Výstava betlémů

Nalaďte se na Vánoce v obklopení lidové tvorby. Prohlédnout si betlémy z tradičních i netradičních materiálů můžete až do začátku února na zámku Kvasiny. K vidění budou desítky exponátů od slavných betlemářů a výtvarníků, letos bude perlou několikametrový krojovaný betlém evropských národů. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Kostýmovaná prohlídka

Utečte od vánočního shonu na zámek Litomyšl. V sobotu se na něm uskuteční kostýmované prohlídky, které vás zábavným způsobem seznámí s rodinou Waldsteinů. Přenesete se do vánočního období roku 1855, kdy byli majitelé už značně zadlužení a řešili, jak své finanční potíže vyřešit. Více než o exaktní výklad historie ale půjde spíše o humorné situace. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Živý betlém

Vyrazte o víkendu do Telče. Na tamním zámku se budete moci pokochat živým betlémem. Připraven je komponovaný program folklorních souborů, během kterého bude představen biblický příběh o narození Ježíška. Bude se ale také hodně zpívat a tančit za doprovodu živé hudby. Konkrétní časy, kdy představení začíná, najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vědecké dílny

Prožijte poslední adventní víkend trochu netradičně. Vypravte se do brněnského science centra Vida, kde se uskuteční vánočně laděné dílny. Připravíte si během nich třeba speciální čaj z jehličí, naučíte se rozhýbat dřevo pomocí obyčejné vody, nebo si vyzkoušíte, jaké pokusy se dají dělat s obyčejnou smrkovou šiškou. Vyrobíte si také zajímavou ozdobu na stromeček. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Pouštění lodiček

Vánoce jsou o tradicích. Na házení střevícem nebo lití olova ale tentokrát zapomeňte. V sobotu si ve Velké Bystřici budete moci pustit lodičky z ořechové skořápky a se svíčkou. Zjistěte, zda vaše plavidlo zvládne proplout celou trasu až do zámeckého parku. Podle toho se koneckonců bude odvíjet váš další osud. Ještě předtím se budete moci sejít u vánočního stromečku a společně si zazpívat. Více informací zde.

Zlínský kraj

Vánoční výstava

Nasát vánoční atmosféru budete moci o víkendu také na zámku Vizovice. Tamní výstava vám však nepředstaví tradice nebo ozdoby, tématem jsou vánoční filmy a pohádky. Budete se moci pokochat předměty, kostýmy, ale i filmovými hláškami. A jelikož v expozici chybí popisky, na vás bude, abyste všechny filmy poznali. Na výstavě budete moci zakoupit i drobné dárky. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Herní výstava

Holdujete vy nebo vaše děti stavebnici Lego? Pak navštivte herní výstavu v Havířově, kde si prohlédnete největší soukromou sbírku jedné z edic v České republice. Naleznete tam také pohyblivé exponáty nebo hernu se čtyřmi zónami, kde budete moci ukázat, co ve vás dřímá a kam až sahají hranice vaší fantazie. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám