Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na vědeckou show nebo čokoládový festival

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rodiny s dětmi čeká o víkendu rozmanitý program. V Plzni mohou vyrazit na festival animovaného filmu, v Jablonci nad Nisou se chystá program k třicetiletému výročí revoluce, který zaujme i ty nejmenší. Praha láká na vědeckou show plnou experimentů, Blansko naopak na čokoládové obžerství.

Foto: Profimedia.cz

Užijte si s dětmi pokusy s kapalným dusíkem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vědecká show

Nechte se s dětmi unést zázraky vědy. Vyrazte do Štefánikovy hvězdárny, kde se v sobotu uskuteční zábavná science show plná experimentů. Dozvíte se třeba, jestli je polití kapalným dusíkem s extrémně nízkou teplotou nebezpečné nebo kolikrát změní podchlazený balonek svůj objem. Více informací naleznete zde.

Do Jeleního příkopu

Zřejmě naposledy v tomto roce budou mít zájemci možnost projít se prozatím uzavřeným Jelením příkopem. Výjimečně se zpřístupní o svátečním víkendu a návštěvníci se budou moci projít třeba Pleskotovým tunelem skrze Prašný most nebo si prohlédnout pozůstatky medvědince. Další informace zde.

Pohádka o zajíčkovi

Vyrazte se v sobotu pokochat zábavnou a hravou pohádkou. Plechárna uvede představení Zajíček a velká mrkvová záhada, které začne jednou ukradenou mrkví, ale skončí zachraňováním celého království. Pohádka je plná veselých písniček a je určena nejmenším divákům. Více zde.

Tipy na víkend: Oslavte třicet let svobody, vyrazte na Noc divadel

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Pohádkové prohlídky

O víkendu můžete s dětmi vyrazit na zámek v Mníšku pod Brdy, kde se uskuteční prohlídky pro nejmenší. Nejenže se při nich dozvědí zajímavosti o památce, ale ještě se pobaví. Navštívíte také kouzelné sklepení, připraven je rovněž výtvarný ateliér nebo program nazvaný Z pohádky do pohádky. Více informací najdete zde.

Osmdesátkové dětství

V Muzeu Říčany si na sobotu chystají program, kde se děti budou moci seznámit s tím, jak se vyrůstalo ještě za minulého režimu, konkrétně v osmdesátých letech. Vydejte se do minulosti a připomeňte si třeba frontu na mončičáky, sbírání céček nebo stavebnici Merkur. Podíváte se také, jak vypadal dobový pokojíček s hračkami. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Zimní Hluboká

Zámek Hluboká nad Vltavou neulehá k spánku ani v zimě. Vyrazit na něj můžete denně, kromě pondělí, a projdete se celkem devíti pokoji soukromých apartmánů posledních čtyř generací majitelů. Nahlédnete třeba do lovecké jídelny, přípravny jídel nebo ložnice. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Festival animace

Od čtvrtka do neděle se v Plzni koná festival Animánie, který je věnován animovanému filmu. Kromě projekcí snímků si budou účastníci moci vyzkoušet řadu aktivit v dílnách pod vedením profesionálů. Pro rodiny s dětmi může být lákadlem třeba Čtyřlístek, který přijedou představit samotní autoři kultovního dětského komiksu. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Výroba krmítek

Připravte na zimu nejen sebe, ale i živočichy, kterým lidská pomoc v mrazivém období přijde vhod. Vydejte se s dětmi do kláštera v Teplé, kde se uskuteční dílna, v níž se budou vyrábět ptačí krmítka. Procvičíte si manuální zdatnost a později si budete moci krmítko třeba vyrobit už sami doma. Více zde.

Ústecký kraj

Strašidelné muzeum

Pokud se v sobotu vypravíte do ústeckého muzea, budou vám dělat společnost nejen strašidla. Při zábavném programu se přenesete do doby kamenné a připomenete si, kam až sahají lidské kořeny. Děti si budou moct také něco vyrobit, protáhnout si těla, potrápit hlavičky při vědomostních aktivitách a mnoho dalšího. Více zde.

Liberecký kraj

Sametová třicítka

O víkendu se v Jablonci nad Nisou chystá program, který připomene třicet let od revoluce. A zabaví se i děti. Kromě prohlídek expozic v Muzeu skla a bižuterie je připraven kvíz pro všechny generace. Po celý den budete moct navštívit také dílnu, kde se budou vyrábět vlaječky, papírové klíče zdobené kamínky a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vítání svatého Martina

Do Hoříněvsi dorazí v sobotu Martin na bílém koni. Přiveze s sebou místo sněhu jarmark, kde si budete moci prohlédnout například malované betlémy, chybět nebudou ani nejrůznější pochutiny, ať už marmelády nebo zdravé tyčinky. Dospělí se mohou těšit také na svatomartinská vína nebo husí speciality. Více informací zde.

Pardubický kraj

Jabkancová pouť

Vyrazte do České Třebové za sladkou Jabkancovou poutí. Nenechte se však zmýlit, nepůjde o jablka, ale o brambory, z nichž se dělají sladké placky plněné tvarohem a sypané cukrem. Po celý den bude připravena také pouťová zábava, představí se umělci s písněmi a nejrůznějšími scénkami. Další informace najdete zde.

Vysočina

Martinský trh

Nalaďte se na nadcházející Vánoce na Martinském trhu, který se uskuteční na zámku v Polné. Tematický program nabídne možnost vyzkoušet si pečení perníčků v historických formičkách, výrobu svíček nebo různých druhů vánočních ozdob. Nebudou chybět ani prodejci s rukodělným zbožím. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Čokoládový festival

Které dítko by nemělo rádo čokoládu? Udělejte svým ratolestem radost a vydejte se s nimi na putovní Čokoládový festival, který tentokrát zakotví v Blansku. Kromě ochutnávek nepřeberného množství cukrovinek si budete moci vyzkoušet, jak s čokoládou nakládat při vaření. Součástí akce bude také výstava o historii této suroviny. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Podzimní prohlídky

V pátek a sobotu si budete moci prohlédnout hrad Bouzov v podzimní atmosféře. Při prohlídkách při svíčkách si projdete nazdobené interiéry, dozvíte se množství zajímavostí a na závěr budete v hradní krčmě ochutnávat zvěřinové dobroty. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Příprava na advent

Advent už pomalu klepe na dveře. Přijďte se na něj připravit do Muzea Kroměřížska. V sobotu si v něm budete moci z různých materiálů vyrobit netradiční a originální adventní kalendáře a zároveň se naladit na nadcházející svátky. Pro každého dětského návštěvníka je připraveno i malé překvapení. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Do Středozemě

Neobvyklým způsobem můžete v neděli oslavit narozeniny Malého světa techniky v Ostravě. V rámci speciálního programu se vydáte do Tolkienovy Středozemě. Budete si moci vyzkoušet svůj talent, bystrý úsudek a všemožné další schopnosti. Vstupte do Společenstva prstenu a postavte se Temnému pánovi. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám