Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Ochutnejte jablečné dobroty, projeďte se vláčkem

Novinky, mšv

Ochutnejte plody podzimu během akcí druhého říjnového víkendu. Vyrazte na jablečné dobroty v Praze nebo na dýňové pochoutky na zámku Lysice. Sladké bude hrát prim i během cukrových slavností v Dobrovických muzeích. Pokud se ale s dětmi nechcete jen cpát, projeďte se po úzkorozchodné dráze, pusťte si draka nebo se zúčastněte bitvy o hrad.

Foto: Profimedia.cz

Dejte si s dětmi dobroty z jablek. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival deskových her

Od soboty do další neděle se v Praze koná Deskohraní, festival deskových a karetních her. Přijďte si společně s dětmi zahrát nebo se podívat na mistrovské i amatérské turnaje. Připraveny jsou stovky her, moderních i starých, známých i neznámých, lehkých i těch, které pořádně prověří vaše schopnosti. Podrobnosti naleznete zde.

Havelské posvícení

Podzim je dobou posvícení. O víkendu můžete zavítat na 22. ročník toho radotínského, které je spojeno se staročeským jarmarkem. Ve stáncích najdete nejrůznější rukodělné výrobky, ale i dobroty, předvedou se také řemeslníci a množství aktivit si budete moci sami vyzkoušet. Součástí programu jsou také doprovodná kulturní vystoupení. Více informací naleznete zde.

Jablečné slavnosti

Sladká vůně jablek se v sobotu rozline po Holešovické tržnici. V ní se konají Jablečné slavnosti a festival moštu a cideru. Více než do sytosti si proto užijete různé dobroty, ať už koláče, štrúdly nebo džemy. Chybět nebudou ani jablka ve své ryzí podobě, a zatímco mošt mohou upíjet děti, dospělí mohou zkusit říznější alkoholické cidery. Více zde.

Tipy na víkend: Dejte si šálek kávy, ochutnejte poctivou čokoládu

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Řemeslný jarmark

Navštivte v sobotu řemeslný jarmark v Lysé nad Labem, kde si budete moct projít stánky s českými originálními produkty. Přímo na místě zhlédnete také jejich výrobu nebo si ji sami vyzkoušíte. Kromě ukázek řemesel je připraven další program, mimo jiné divadelní představení pro děti nebo vystoupení takzvaných mužoretů. Další informace naleznete zde.

Cukrové slavnosti

V Dobrovických muzeích se v sobotu uskuteční kulatý 10. ročník cukrových slavností. Jak už název napovídá, sladké bude hrát hlavní roli a vy se tak můžete těšit na jarmark plný sladkých dobrot a pochutin. Kromě nich se představí také šikovní řemeslníci, kteří předvedou svůj um a možná vás nechají si také něco vyzkoušet na vlastní pěst. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Pouštění draků

Přijďte si pustit draka. V Safari Resortu v Borovanech se koná o víkendu drakiáda, ale zabavit se budete moci i mnoha dalšími způsoby. Draka si bude možné na místě vyrobit, pro děti je přichystáno malování na obličej, venkovní hřiště nebo opékání buřtů. Zájemci se budou moci také svézt kočárem. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Výstava panenek

Obdivovat panenky všech druhů budete moci během víkendové výstavy v Plzni. Uvidíte mezi nimi panenky umělecké, retro, starožitné, ale i moderní, které pro akci poskytli umělci nebo významní vystavovatelé. Chybět nebudou ani starožitné a dobové kočárky. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Procházka lázněmi

Nahlédněte do historie Františkových Lázní. Zjistěte více o tomto významném městě prostřednictvím rodiny někdejšího významného lékaře Diessla. V sobotu se budete moci vydat na komentovanou procházku, kde načerpáte nejen čerstvý vzduch do plic, ale i spoustu nových poznatků, které se nebudou týkat jen místních léčivých pramenů nebo lázeňských budov. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Strašidelný zámek

Máte pro strach uděláno? Pak vyrazte o víkendu na zámek Duchcov, kde se konají tematické strašidelné prohlídky ještě před Halloweenem. Prostory památky ovládnou duchové, kteří návštěvníky zavedou nejen do hezkých interiérů, ale i do chladného a děsivého sklepení. Další informace zde.

Liberecký kraj

Bitva o Bezděz

Přeneste se do období třicetileté války. Vyrazte v sobotu na Bezděz, kde se uskuteční bitva o hrad. Nejprve se budete moci pokochat průvodem císařských vojsk, pak přijde hlavní bod programu, bojovat se bude na hradbách i na nádvoří. Pro děti jsou připraveny další doprovodné tematické aktivity. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Pohádka na zámku

Poznejte zámek Opočno jinak. O víkendu se v prostorách této renesanční památky uskuteční pohádkové představení Sůl nad zlato pro nejmenší návštěvníky, při němž budete moci obdivovat zámecké komnaty, ale zároveň se pobavit. Tematických prohlídek se koná několik, místo si raději rezervujte předem. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Městské slavnosti

Od pátku do neděle se konají v Pardubicích městské slavnosti. Znamená to zejména bohatý kulturní program, který je určen všem věkovým kategoriím. Nebudou chybět open air koncerty, pouliční vystoupení nebo přehlídka historických vozidel. Součástí bude rovněž lampionový průvod či velkolepý ohňostroj, ale také další tradiční akce jako Dny medu a další. Podrobnosti z programu najdete zde.

Vysočina

Dýňový svět

Na podzim se opět na statku u Pipků otevírá dýňový svět, který můžete navštívit až do začátku listopadu. Prohlédnout si v něm můžete stovky pestrobarevných dýní, které lemují dvůr, jsou vystaveny do pyramid nebo dalších různých ornamentů. Děti se mohou vyřádit na slámovém hřišti nebo se pokusit najít cestu ven z kukuřičného bludiště. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Dýňobraní na zámku

Ve znamení dýní se ponese víkendová akce na zámku Lysice. Kromě vyzdobených interiérů bude na vnitřním nádvoří připraven malý tematický trh s dýňovými dobrotami a dalšími výrobky. Děti mohou navštívit tvořivou dílnu, která se rovněž bude soustředit na dýně. Do zámku bude vstupné klasické, na trh volné. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Hubertské slavnosti

Představit práci myslivců je záměrem Hubertských slavností, jež se v sobotu uskuteční na zámku Plumlov. Návštěvníci budou moci zhlédnout přehlídku loveckých psů nebo vábení divé zvěře. Chybět nebudou ani ukázky dravých ptáků a sov. Opomenut nebude ani program pro nejmenší návštěvníky, kteří se mohou těšit na soutěže, laserovou střelnici nebo přírodovědný kvíz. Více informací zde.

Zlínský kraj

Na lesní železnici

Přijeďte se s dětmi projet na Rajnochovickou lesní úzkorozchodné železnici. Vláčky tažené důlními lokomotivami budou v provozu v sobotu i v neděli, návštěvníci se zároveň dozvědí zajímavosti o tom, jak se po železnici sváželo dřevo. Na zábavné stezce načerpáte nové a neotřelé znalosti, posléze se můžete občerstvit grilovanými klobásami, hermelíny a dospělí i pivem. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Japonské dny

Seznamte se s kulturou země vycházejícího slunce. Do Ostravy zavítají Japonské dny, kde si budete moci vychutnat nejen divadelní vystoupení a další artistické výstupy, ale budete moct navštívit také workshopy. V nich si můžete vyzkoušet třeba tradiční kaligrafii nebo skládání origami či deskové hry. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám