Hlavní obsah

Do sklepení zámku Sychrov se nastěhovali medvědi, ale ne ti skuteční

Sklepení zámku Sychrov zaplnili medvědi. Ovšem pouze namalovaní. Nová výstava kouzelných obrázků s příběhy medvědů volně doplňuje hru nazvanou Cesta za pokladem medvědího klanu. Tu návštěvníkům nabízí nejnavštěvovanější zámek Libereckého kraje od loňské sezóny.

Foto: Archiv zámku Sychrov

Východní křídlo zámku Sychrov

Článek

Návštěvníci s mapkou v ruce hledají po rozlehlém zámeckém parku různé indicie, a když vše vyřeší, odměnou je pro ně medvědí pexeso. „Hra byla loni velmi úspěšná, a proto jsme se rozhodli v ní pokračovat a ještě ji doplnit výstavou," vysvětlil ředitel Územní památkové správy Sychrov a tamní kastelán Miloš Kadlec. Sobotní zahájení výstavy přilákalo na zámek stovky lidí, hlavně rodiny s dětmi. U pokladny se hned ráno vytvořila dlouhá fronta, rušno bylo i na nádvoří kolem řemeslných stánků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Část sychrovské medvědí výstavy

Sychrov, který je od roku 1995 národní kulturní památkou, je jedním z mála zámků, které jsou pro veřejnost otevřeny celoročně. Loni ho navštívilo přes 100 tisíc turistů. Najdou tu například největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Původně barokní zámek, postavený v letech 1690 až 1693, nechal v polovině 19. století přestavět do dnešní romantické novogotické podoby kníže Kamil Josef Rohan. Založil také zámecký park v anglickém stylu o rozloze 23 hektarů.

„Měli jsme nevyužité sklepení pod východním a jižním křídlem zámku, a protože je jako dělané na galerii, rozhodli jsme se, že ho na nějakou dobu přeměníme na galerii medvědího klanu,“ vysvětlil Kadlec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Další část sychrovské medvědí výstavy

Medvědi jsou určitou fabulací, která navazuje právě na významnou osobnost Kamila Rohana. „Ten byl znám jako člověk velice zvídavý a pokrokový. Na Sychrově zaváděl řadu technických vymožeností,“ uvedl Kadlec.

I medvědi jsou podle kastelána zvídaví. „Vymysleli jsme si, že se medvědi přišli na zámek podívat, co tady kníže vytváří, a protože park obklopuje velká obora, která měla kdysi 88 hektarů, tak se tady na čas usídlili, pozorovali knížete a chodili i na zámek,“ popsal legendu výstavy Kadlec. Obrázky ve sklepení zachycují, co medvědi v zámku dělali a jaká dobrodružství zažili. Děti se tak zábavnou formou seznamují s historií a zajímavostmi sychrovského zámku.

Více než jen medvědi

Cesta za pokladem a výstava s medvědy však nejsou jedinou zajímavostí, kterou zámek Sychrov malým návštěvníkům nabízí. „V posledních letech se na děti a rodiny s dětmi zaměřujeme stále více,“ potvrdil Kadlec. O prázdninách zámek nabízí dětským návštěvníkům speciální prohlídky s princeznou a má pro děti připraveného třeba i tištěného průvodce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Velmi oblíbené jsou také prohlídky, kde průvodci rozehrávají oblíbené pohádkové příběhy, nebo interaktivní výstava Technopolis, zaměřená na vědu a technologie od poloviny 19. do začátku 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám