Hlavní obsah

České peklo je světovou raritou

– Velenice/Svitava
Novinky, Kristýna Léblová

Česko se pyšní mnoha raritami. Jednou z nich je bezesporu i světový unikát - skalní uskupení na Českolipsku mezi obcemi Velenice a Svitava. Zde prochází skálou rovná 110 metrů dlouhá pískovcová klenba s proměnlivou šířkou. Do Pekelných dolů se sjíždějí turisté, ale hlavně motorkáři z celého světa.

Pekelné doly jsou raritou v Česku, i ve světěVideo: Novinky

 
Článek

Plochý strop jeskyně podpírá přes 30 mohutných pilířů. Prostory zasahují šedesát metrů do hloubky skály a rozkládají se na šířce bezmála sto padesát metrů. Čeští odborníci se zajímali o možnost srovnání tohoto zajímavého stropu s nějakým podobným v cizině, ale zatím prý nic takového neobjevili.

Tento skalní unikát vlastní „Pekelník“ Miroslav Krejčí, který ho v roce 2001 koupil a se svými syny přebudoval do dnešní podoby.

Jeskyně byly do pískovce ručně vybudované. Proto se také majitel rozhodl je pojmenovat jako Pekelné doly.

„Když si představíme, vybudovat, vytesat ručně takové prostory s touhle klenbou, musela to být práce za trest. Musela to být pekelná až ďábelská práce,“ směje se prezident místního motoklubu Jaroslav Kříž s tím, že v dolech se stále pracuje. Majitel si tam v podstatě staví své soukromé peklo.

Největší pískovcové podzemí v Evropě vzniklo v 18. století těžbou písku pro továrnu a brusírnu zrcadel. Celková plocha jeskyní činí přibližně 3500 metrů čtverečních.

Kulisy pro film

Kromě turistů místo láká i filmaře. Proč si stavět peklo v ateliérech, když už jedno existuje? Natáčely se zde pohádky i filmy, například Letopisy Narnie, Kovář z Podlesí, Nejkrásnější hádanka, Princezna a písař nebo s Čerty nejsou žerty.

Každý si vybaví pekelnou váhu, která v posledně zmíněné pohádce vážila hříchy smrtelníka. Ta na místě zůstala a dodnes se využívá. Na Mikuláše a na den dětí se sem sjíždějí děti a místní pekelníci je váží. To je prý záruka, že už nikdy zlobit nebudou.

Foto: Novinky

Váhy z pohádky S čerty nejsou žerty jsou tam dodnes.

Kromě milovníků strašidelných míst se o ´zábavu´ v dolech starají i pekelné stroje všech možných velikostí a výkonů, které se sem sjíždějí. V roce 2005 byl totiž skupinou nadšenců a příznivců ježdění na motocyklech založen dnes již mezinárodní Motoklub Pekelné doly.

„Motorkáři, kteří sem jezdí, jsou ze svobodných klubů, nemáme nic společného s kluby, které dělají po světě problémy,“ řekl Novinkám prezident motoklubu zvaný Křižák. Motorkáři mohou zajet přímo do prostor dolů i se svým strojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám