Hlavní obsah

Červen nabízí odhalit tajemství Keltů v Býčí skále

Milovníci přírody a historie budou moci o třech červnových víkendech zavítat do legendární jeskyně Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku, která byla za časů Keltů jejich duchovním centrem ve střední Evropě. Jeskyně není běžně otevřena veřejnosti. Speleologové a vědci v ní přesto každý rok dělají dny otevřených dveří. První z hodinových prohlídek začne 10. června.

Foto: Profimedia.cz

Na prohlídkové trase jeskyní Býčí skála je i tajemný Přední dóm.

Článek

Pořadatelé už nyní doporučují zarezervovat si vstup do jeskyně na webu byciskala.cz. Návštěva Býčí skály umožňuje příchozím seznámit se s prací speleologů, jeskyně není upravená jako ostatní veřejnosti přístupné jeskyně.

Cesty jsou upravené, ale nejsou tu betonové chodníčky jako v jiných veřejnosti přístupných jeskyních, zábradlí, schodiště a světla. Doporučuje se pevná obuv a teplejší oblečení, například dlouhé kalhoty a svetr či bunda, v jeskyni je vlhko a teplota kolem devíti stupňů.

Procházka podzemím slibuje adrenalinový zážitek a současně výpravu do minulosti. V Předním dómu kdysi objevil otec moravské archeologie Jindřich Wankel pohřeb halštatského velmože a kolem jeho ostatků umístěných na zlatém voze ostatky čtyřiceti lidí. Vznikla tak legenda o honosném pohřbu mocnáře s lidskými oběťmi.

Výzkum archeologa Martina Golce ale nově ukázal, že Býčí skála byla v době železné duchovním centrem.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám