Hlavní obsah

Teplo z podzemního supervulkánu roztavilo silnici v Yellowstonském parku

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strážci Yellowstonského národního parku byli minulý týden nuceni uzavřít jednu z populárních cest poté, co geotermální žár roztavil na silnici asfalt. Jedná se o část vyhlídkové cesty Firehole Lake Drive, která je jednosměrnou odbočkou z hlavního okruhu kolem Yellowstonského národního parku.

Foto: Yellowstone National Park

Silnici poškodila kombinace běžného tepla a geotermálního tepla vycházejícího z podzemního supervulkánu.

Článek

Asfalt se na části silnice Firehole Lake Drive roztavil ve čtvrtek a správě parku se již povedlo tuto komunikaci opravit. Správci přiznali, že je velké štěstí, že vzniklá situace nikterak nenarušila dopravu na hlavní dopravní smyčce v parku - Grand Loop Road. Tu totiž během léta využívá přibližně 20 000 návštěvníků denně.

Mluvčí parku Dan Hottle magazínu Live Science prozradil, že teplota povrchu na Firehole Lake Drive ve čtvrtek dosáhla 70 stupňů Celsia, což je o 17 až 22 stupňů více, než je běžné.

Foto: Profimedia.cz

Projevy geotermální energie můžete v národním parku sledovat na každém kroku.

Geotermální teplo, které vychází z Yellowstonského podzemního supervulkánu, se spojilo se slunečními paprsky a změkčilo část pětikilometrové cesty. Hottle dodal, že problémy se silnicí neznamenají, že by snad vulkán dával znamení blížící se erupce. „Supervulkán se nechystá vybuchnout,” řekl jasně.

Uzavírky silnic kvůli tepelnému poškození nejsou v Yellowstonském národním parku ničím neobvyklým. V parku se totiž nachází více než 10 000 geotermálních prvků a zhruba 500 gejzírů. Není to poprvé, co byla Firehole Lake Drive uzavřena z důvodu nezbytných oprav po tepelném poškození.

„Tato silnice už se s tímto problémem dříve potýkala, ale nestává se to moc často,” zdůraznil Hottle.

Foto: Profimedia.cz

Yellowstonský národní park je jedním z nejznámějších parků světa.

Během následujících pěti let plánuje správa parku podle Hottla přemístit část hlavní komunikace Grand Loop Road tak, aby vedla dále od geotermálně aktivnější oblasti.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám