Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů plánuje podle průzkumu tuzemskou dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolenou stráví 42 procent Čechů v tuzemsku. Do Chorvatska vyrazí 13 procent lidí a 10 procent se chystá do Itálie. Na dovolenou vůbec nejezdí 18 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Toulkami po Česku hodlá trávit svoji dovolenou velké množství Čechů. Ilustrační foto.

Článek

V průběhu roku jede podle výsledků nového průzkumu na dovolenou 32 procent Čechů jednou, 20 procent dvakrát, třikrát a vícekrát jen 13 procent. V létě plánuje 44 procent Čechů utratit za hlavní dovolenou 6 až 12 tisíc korun za osobu. Nejčastěji za trávení volna platí čeští turisté šest až osm tisíc korun. Téměř pětina si vystačí s částkou tři až pět tisíc korun.

„Pokles spotřebitelské poptávky v posledních dvou letech se do času, který Češi tráví na dovolené mimo domov, promítl jen mírně,“ uvedla mluvčí společnosti Nielsen Lucie Hrušová. Dodala, že pro 18 procent respondentů je nyní jejich dovolená celkově kratší. Naproti tomu 12 procent uvádí, že je nyní jejich dovolená delší, a dvě třetiny lidí své zvyklosti nezměnily.

Nejvíce změnili své návyky lidé ve věku 55–65 let, 17 procent jich nyní na dovolenou jezdí méně často a na méně dní v porovnání s obdobím před dvěma lety. Hlavní letní dovolené dominují zájezdy v délce sedm až devět dní. Dovolenou tak tráví 36 procent těch, kteří nezůstávají doma.

Na 22 procent respondentů jezdí na dovolenou na 10 dní. Po Česku, Chorvatsku a Itálii vyrážejí tuzemští turisté nejčastěji do Řecka, Španělska a do Egypta. Naopak na konci žebříčku dovolenkových destinací českých turistů letos skončily například USA, Německo či Anglie.

Destinace, kde Češi plánují letošní dovolenou
1. Česko42 procent
2. Chorvatsko13 procent
3. Itálie10 procent
4. Řecko7 procent
5. Španělsko4 procenta
6. Egypt3 procenta
7. Slovensko3 procenta
8. Bulharsko2 procenta
9. Rakousko2 procenta
10. Francie2 procenta

Reklama

Výběr článků

Načítám