Hlavní obsah

Temelín se stává turistickým hitem

Právo, Pavel Orholz

Nejen zámky v Hluboké nad Vltavou nebo Českém Krumlově jsou cílem turistů na jihu Čech. Stále častěji vyhledávají i například Jadernou elektrárnu Temelín nebo vodní elektrárnu na Orlíku. Jak Právu sdělil vedoucí komunikace Jaderné elektrárny Temelín, registrace volných míst na prohlídku, která se uskuteční 30. července, je vyčerpána, a proto je zastavena.

Foto: Foto JETE

Turisté si zamlouvají návštěvy na Temelínu dlouho dopředu.

Článek

„Přes 400 zájemců se prostřednictvím telefonu objednalo na prohlídku největší české elektrárny pouhých šest hodin po otevření registrace. Po dvou dnech tak byla kapacita autobusů, které projedou s podrobným výkladem přísně střeženým areálem, zcela vyčerpána,“ konstatoval Šuléř.

Na příští sobotu nabídl Temelín 810 míst pro lidi, kteří se chtějí podívat k výrobním blokům, chladicím věžím i kontejnmentu, který ukrývá jaderný reaktor. Navýšení počtu návštěvníků je podle pracovníků elektrárny z organizačních i bezpečnostních důvodů nemožné.

„Vzhledem k zájmu lidí jsme začali s přípravou adventních nočních prohlídek, které se uskuteční v jiné atmosféře a budou dostupné i lidem z okolí,“ doplnil Šuléř s tím, že zájem dvojnásobně překročil počet volných míst. Elektrárna proto připravuje obdobnou akci na konec letošního roku.

Zájem je však i například o výlety na vodní elektrárny v Lipně nad Vltavou nebo ve vodním díle Orlík. Tam se zájemci mohou vydat už v pátek 29. července, kdy je čeká noční dobrodružná exkurze. Tu je nutné předem objednat na čísle 737 506 950 nebo e-mailem pisecko@email.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám