Hlavní obsah

Sychrov otevřel návštěvnické centrum v zámeckém stylu

Nové návštěvnické centrum s prodejnou suvenýrů a kavárnou otevřel v sobotu zámek Sychrov v Českém ráji. Do začátku dubna tam přemístí i hlavní pokladnu a ještě na jaře by měl přibýt dětský koutek v pohádkovém a zámeckém stylu.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Sychrov

Článek

Od vybudování centra za zhruba sedm milionů korun si jediný celoročně otevřený zámek v Libereckém kraji slibuje zejména zlepšení kvality služeb a zvýšení komfortu pro návštěvníky. „Při nepříznivém počasí se museli schovávat v průjezdech, do kterých foukalo a nebylo to příjemné," uvedl kastelán Miloš Kadlec.

Nové návštěvnické centrum významné novogotické stavby vzniklo na druhé straně průjezdu, než je současná pokladna. „Jsou to prostory pod jihozápadním křídlem, uplynulých 50 až 70 let byly různě zmenšovány. Po odstranění příček vznikl zajímavý prostor, který je tříúrovňový," řekl kastelán nejnavštěvovanější památky v kraji.

Loni národní kulturní památku navštívilo přes 114 000 turistů. Už při vstupu do centra s barokními klenbami si mohou návštěvníci připadat jako na zámku. Odpovídá tomu i zvolený nábytek. „Inspirovali jsme se historií, takže se vracíme k době pozdního klasicismu. Vybavení je velmi jednoduché a přitom funkční i dekorativní. Vše je vyrobeno z kvalitního dřeva," upřesnil Kadlec.

Pohádkový koutek pro děti

Prodejna suvenýrů je na místě někdejší kuchyně, kavárna ve stylu první republiky na vyvýšeném místě, odkud v minulosti vyjížděl nákladní výtah. Přepravovalo se jím do vyšších pater zámku dřevo k vytápění a objemnější náklady. Původní výtah je jako exponát součástí kavárny.

Dětský koutek vzniká ve sklepení, kde býval mandl. Bude ve stylu pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký. „Děti se do koutku dostanou po schodech nebo skluzavce, která bude končit v náruči Širokého," nastínil Kadlec. V koutku bude například i strážní budka, se kterou si hrály děti šlechtického rodu Rohanů. Kastelán předpokládá, že dětský koutek otevřou do začátku května.

Už o měsíc dříve by měla být v návštěvnickém centru i hlavní pokladna, současná ale zůstane zachována. „Využijeme ji ve dnech s velkou návštěvností k rychlejšímu odbavení turistů," vysvětlil Kadlec. Ještě letos se také předláždí přední průjezd a chystá se i rekonstrukce sociálního zařízení pro návštěvníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám