Hlavní obsah

Svačinka ve tři ráno? V nejvýchodnějším cípu Švýcarska se hladu bát nemusíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že obdivujete kouzlo těch nejmenších horských vesniček kantonu Graubünden a ze všeho toho čerstvého vzduchu a krásných výhledů na vás přijde hlad. Ne v každé z nich najdete otevřenou restauraci či obchod. Kručení v břiše se ale bát nemusíte, samoobslužná lednice či kiosek poslouží v každou denní či noční dobu.

Samoobslužné ledničky ve švýcarském kantonu Graubünden přijdou vhod.Video: Novinky

 
Článek

Samoobslužné lednice jsou fenomén, který do určité míry funguje zejména ve venkovských oblastech různě po světě. Málokde jich ale najdete tolik jako ve vesnicích Dolního Engadinu ve Švýcarsku. Záleží pak jen na konkrétním místě, zda se jedná o malou ledničku s několika kusy místních produktů, nebo velmi slušně vybavený stánek, popřípadě místnost v některém z domů.

Všechna tato místa jsou založena na principu důvěry. Vyberete si produkt a sumu, která je na něm napsaná, hodíte do kasičky. V případě menší ledničky s lokálními sýry či jogurty nemáte možnost si rozměnit, ale v lépe vybavených zařízeních ve stylu samoobslužného bistra najdete i posezení a otevírací kasu s většími bankovkami i mincemi na vrácení.

Systém samoobslužné lednice je navíc výhodný pro všechny, vyjma „nonstop otevíracích hodin“ nakupujete produkty přímo od výrobců, což značí nejen největší možnou čerstvost, ale i výrazně příznivější cenu než v supermarketu. Samoobslužný prodej navíc není typický jen u malých lokálních prodejců. Příslušnou lednici najdete i u větších mlékáren či sýráren v regionu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Výrobce často sídlí jen pár desítek metrů od lednice s produkty.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Samoobslužná lednice ve Vnà je maskovaná přírodním designem. Zákazníky k ní navedou poutáky.

Mléčné výrobky, hotová jídla i kožešiny

Překvapí vás třeba i na farmě v zelených kopcích nad Scuolem zdánlivě uprostřed „ničeho“. Následujete-li ručně psanou ceduli s nápisem Local products (místní produkty), můžete objevit pokojík se sýry a uzeninami počínaje, ale také sirupy, sušenými houbami, ořechovými zákusky či ovčími kožešinami konče.

Ve vesnici Ramosch jsme kupříkladu narazili na samoobslužné bistro prodávající jak pochutiny, tak domácí kosmetiku, dekorace, ale i teplé a studené nápoje. A odvezli si i zavakuovanou večeři, ze které se vyklubaly ty absolutně nejlepší špekové a sýrové knedlíky.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V Guardě, jedné z nejkrásnějších švýcarských vesnic, seženete místní sýr nonstop.

Ten nejlahodnější sýr vůbec jsme zase ochutnali v Chascharia Val Müstair, sýrárně rovněž vybavené samoobslužnou lednicí ve vesnici Müstair v poeticky pojmenovaném Klášterním údolí (Val Müstair).

Nechali byste se zlákat k netradičnímu, avšak poetickému způsobu nakupování?

Na narozeniny zdarma. Švýcaři lákají na zimní sezonu nejen ve stylu Jamese Bonda

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Švýcarska

Reklama

Související témata:
Čerstvý sýr

Výběr článků

Načítám