Hlavní obsah

Sucho v Maroku si vyžádalo netradiční oběť. Zavírají se veřejné lázně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odehrává se tu společenský život a často jde i o zajímavý tahák pro turisty. Teď ale musejí marocké veřejné lázně, v arabštině zvané hammám, na tři dny v týdnu uzavřít. Na vině je extrémní sucho a s ním spojená nucená úspora vody. Místní zaměstnanci si naříkají, obávají se výrazného poklesu návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Ve veřejných lázních, v arabštině zvaných hammám, se odehrává společenský život.

Článek

Po staletí jsou hammámy neoddělitelnou součástí veřejného života v Maroku. Ženy a muži se v nich samozřejmě odděleně scházejí nezávisle na svém společenském statusu. Potkávají se tu přátelé, sousedé, ale i naprostí cizinci. Kvůli suchu budou však lázně fungovat v omezeném provozu jen čtyřikrát týdně.

Dlouhé roky vítala Fatima Mhattarová návštěvníky veřejných lázní na předměstí Rabatu. Teď se bojí, že restrikce nepěkně zasáhnou i ji. „I když je otevřeno od čtvrtka do neděle, většina klientů se návštěvě vyhne, protože se obává davů,“ postěžovala si Mhattarová a doplnila, že má obavy, jak to ovlivní její výplatu.

Kvůli malému množství srážek a vysokým teplotám marocké vodní nádrže z velké části vyschly, což děsí farmáře i celé komunity, které jsou na vodě závislé. Země byla proto nucena učinit bolestivá opatření k vybalancování změn klimatu, uvádí server Independent.

Češka našla v Maroku druhý domov. Jako žena jsem si tu nikdy nepřišla v ohrožení, říká

Slepá mapa

Některé restrikce však rozezlily, mimo jiné z důvodu, že úspora vody dopadla spíše na veřejné lázně než na luxusní hotely, bazény či wellness centra. „Tohle opatření nám nijak neprospěje vzhledem k tomu, že hammámy nejsou považovány za sektor, který spotřebovává nejvíce vody,“ uvedla členka marocké sněmovny Fatima Zahra Batová.

Foto: Profimedia.cz

Hammámy musejí na tři dny v týdnu zavřít.

Ta se tázala, proč mnoho lokálních úřadů neomezilo wellness centra, která jsou využívána movitějšími lidmi a turisty, zatímco hammámy jsou ve své podstatě spíše umývárnami než lázněmi. Tamní zaměstnanci si navíc nepřijdou na zrovna vysoké peníze, většinou jde o ekvivalent 4650 až 6980 korun měsíčně.

V horách je to problém

Hammámy se uzavřely ve městech jako Casablanca, Tangier, ale i ve vesnicích v pohoří Atlas. Tam se lidé chodí do veřejných lázní často prohřát i kvůli nižším teplotám, které v horách panují.

Mustafa Baradine, který se v hlavním městě Rabatu živí jako řezbář, nechápe, jak malá spotřeba vody při mytí v hammámu napomůže k úsporám. „Pro sebe a své děti využívám jen dva kýble vody. Tohle rozhodnutí se mi vůbec nelíbí. Bylo by lepší, kdyby vypustili bazény,“ postěžoval si muž.

Šéfka asociace majitelů hammámů Fatima Fedouachiová uvedla, že uzavření lázní bude mít neblahý ekonomický vliv. Odnesou to podle ní jednak majitelé, ale také recepční nebo technici, o které se zaměstnavatelé musejí postarat.

KVÍZ: Přezdívá se mu brána severní Afriky. Co o barvitém Maroku víte?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám