Hlavní obsah

Stopem po Blízkém východě: z Turecka do Íránu

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do středního Turecka se můžete dopravit pohodlně autobusem či vlakem, samozřejmě nejjednodušší je to letadlem. Turecké pláže na severozápadě či jihu země jsou oblíbenou turistickou destinací, stejně jako historické a kulturní památky. Mezi ně patří Istanbul, Efes, Anatolya či chrámy v pískovcových skalách v Kappadokyi. My jsme si zvolili strastiplnější způsob cestování - stopem.

Foto: Jakub Živnůstka, Novinky

V čajovnách Turci většinou čtou noviny, klábosí nebo hrají karty. Ženy jsou tam k vidění zřídka.

Článek

Cesta je sice delší, méně pohodlná, ale umožnila nám to, co žádná cestovní kancelář nedokáže, a to přímý kontakt s obyvateli. Projeli jsme Istanbul, Izmir, Ankaru a naším cílem je nyní Kappadokya.

Kappadokya, pískovcové město s kláštery ve skalách

Rozbíjíme stan v Göreme, v kempu, kde jsme sami ještě s přivázaným oslíkem, který hýká, jako když vržou vrata. Několik dnů nám trvá, než prolezeme aspoň některé z klášterů zabudovaných uprostřed skal z pískovce a vápence oblasti zvané Kappadokya. Před odjezdem nás majitel stanového městečka zdržuje a chce nás zaměstnat za bydlení a stravu. S díky odmítáme a vydáváme se na cestu středním Tureckem ke Kurdistánu.

.: Komplex pískovcových skal v Kappadokyi ukrývá starobylé chrámy.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

V Kayseri nás ošlehává písečná bouře, krajinu a obzor halí do žlutého oparu. Za městem se vynoří hory téměř 4000 metrů n. m. vysoké. Je večer a Turek s náklaďákem plným mazutu nás místo do Sivas veze jinam. Vyskakujeme mu za jízdy a pro příště jsme ostražitější. Tentokrát spíme v pšeničném poli, kde mezi stvoly narazíme i na želvu.

V čajovnách v Sivasu sedí samí chlapi, hrají karty žolíkovky nebo verzi skreblu s čísly. Autobusová doprava je, zdá se, na vzestupu, jelikož z nádraží odjíždí jeden expres za druhým.

Vlakem do Kurdistánu s armádním doprovodem

Jako se mění profil krajiny, mění se i tváře lidí. Blíž k Istanbulu byla rasa smíšená, na východě už jsou Turci snědé barvy. Zatím je to tu zapomenutý kraj nezasažený komercí jako Evropa, minimum billboardů, benzinové pumpy jsou čistě k prodeji benzinu, žádní trpaslíci, ani koberce, ani tretky a, bohužel pro nás, ani žádný krámek s jídlem, a jen občas WC.

.: Mešity různých velikostí se nacházejí i v nejzapadlejším koutě Turecka.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

Jako žena už musím mít zahalené kotníky, zápěstí, dekolt i schované vlasy, místní obyvatelky mě na to hrubě upozorňují. Občas se však nabídne i dost paradoxní pohled: na nádraží sedí dvě ženy v černém, jedné koukají oči zpod šátku, druhé i nos, a na stánku za nimi je vystaven hard-porno časopis Monika.

Po upozornění, že Kurdistán nelze projet stopem, nasedáme na vlak a projíždíme pohořím Karyagiar. Motorová trať se na křižovatce železnic v Cetinkaye mění v elektrickou, koleje jsou užší než v Čechách, nejsou svařované, jen uchycené spojkami.

V Divrigi nastupuje do vlaku armáda se samopaly, nádražáci připojují lokomotivu a stoupáme v horách do 1900 m. n. m. Vojáci po nás chtějí pasy, jízdenky a ciklik. Ciklik nemáme, tak nás táhnou přes celý vlak ke kapitánovi i s krosnami.

Na obzoru se tyčí biblická hora Ararat

Zaplatíme tureckými lirami pokutu za něco, čemu nerozumíme, a z jídelního vozu pozorujeme zalesněné hory okolo, vojenskou základnu na strategickém místě u mostu, silnice, trati. A zase zákopy, tanky u vesničky s nádražím. Ve vesnici čtyři kilometry dlouhé vidíme napravo kasárna, nalevo domorodce ve zchátralých domech zabudovaných v hlíně s igelity místo oken.

.: Biblická hora Ararat se nachází na východě Turecka v oblasti Kurdistánu.

.: Biblická hora Ararat se nachází na východě Turecka v oblasti Kurdistánu. foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Projíždíme Cetinkaye. Jedna rodinka bydlí přímo pod skalním převisem... Armádní budovy jsou jak ze žurnálu, k tomu nablýskané tanky, vozy OT, jeepy. Na mostech jsou nasypány hromady kamení, aby se nedalo projet vysokou rychlostí.

Na hlavní třídě města Erzurum zevluje voják s prstem na spoušti a hlídá jedoucí kolonu s vojenskými vraky. Na rozloučenou nám nasněží turecký sníh. Přes Dogubayazi, odkud je vidět biblická hora Ararat (k výstupu je potřeba povolení vydávané v Ankaře), se blížíme z rozbořené části Turecka k moderní, načančané hranici Islámské íránské republiky.

Příště: Za památkami starobylé Persie v novodobém Íránu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám