Hlavní obsah

Romantiku na Baťově kanálu si lze užít až do poloviny října

Právo, Miroslav Homola

Ze sklepů voní „vařící“ burčáky, barevný podzim zlatí listy stromů plavební cesty. Večer na palubě se sice sedí už v mikině či svetru, ovšem kouzlo líné romantické plavby neztrácí Baťův kanál, naše jediná plavební cesta, ani na podzim. Naopak, je možná ještě silnější.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Plavba po Baťově kanálu je romantický výlet, při kterém se nespěchá.

Článek

Díky iniciativě Povodí Moravy, které kanál spravuje, se letos plout může až téměř do poloviny října. A z chladných nocí v kajutách obytných lodí strach mít nemusíte. Přímotopy ji příjemně zútulní.

„Loni se v září plulo jen o víkendech od pátku do neděle. Letos, kdy i zdejší podnikatelé na kanálu pocítili sílu opatření v souvislosti s koronavirem, jsme uvítali vstřícnost správce, který zajistil provoz na kanálu včetně obsluhy plavebních komor až do jedenáctého října. A objednávky svědčí o tom, že to byl dobrý nápad,“ řekl Právu Vojtěch Bártek, šéf obecně prospěšné společnosti Baťův kanál.

Kolo na palubě se hodí

Na trase, zatím splavné v délce 53 kilometrů, se milovníci nejen vína, ale i folkloru či historie mohou zastavit a navštívit například legendární sklepní vesničku Plže v Petrově, mařatské sklepy v Uherském Hradišti, Strážnici a mnoho dalších míst.

Kapitáni by však měli mít na paměti, že platí stále nulová tolerance na alkohol. „V opačném případě je to drahé správní řízení na plavební správě,“ dodává Bártek s tím, že i letos se našli nezodpovědní jedinci s alkoholem, které kontrola odhalila. Naštěstí však nemuseli řešit žádnou mimořádnou závažnou událost.

Arnošt z Pardubic pluje až do Přelouče

Cestování

Na rodinnou plavbu je dobré naložit na loď i kola. Možnosti objevování zajímavostí kolem břehů se díky síti cyklostezek mnohem více rozšíří.

„Je pravda, že začínají už hodně chladné noci a spaní na vodní hladině chlad ještě podpoří. Plavci však nemusejí míst obavy. Sám jsem si to na podzim už vyzkoušel. Stačí vzít si na palubu elektrický přímotop, některé půjčovny lodí je zabezpečují i samy, a ve vybavených přístavech, které jsou vyznačeny na pláncích, jež každý plavec dostane, se jednoduše připojit na veřejnou přípojku. Nás noc vyšla na osm korun a v kajutě jsme měli doslova takříkajíc trenýrkovou teplotu,“ popisuje Bártek.

Červená Lhota bude letos bez lodiček

Cestování

A i když ještě není konec sezony a na účty za letošek je čas, už nyní podnikatelé odhadují největší ztrátu na oblíbených, objednaných organizovaných plavbách, jako jsou školní výlety, firemní akce či také i několikadenní školení na lodích, jež pandemie zcela vymazala.

Krátkodobé pronájmy malých plavidel však byly možná ještě úspěšnější než v minulých letech, kdy si lodě půjčilo po tři roky za sebou přes devadesát tisíc lidí. Podzimní plavby na Baťově kanálu, kdy lodě mohou řídit plnoleté osoby po zaškolení, se konají letos od úterka do neděle a komory jsou v provozu od 9.30 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám