Hlavní obsah

Revoluční nadzvukové letadlo se představuje na nových vizualizacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Let z Londýna do New Yorku má zvládnout za tři a půl hodiny. Oproti svým předchůdcům má být také výrazně tišší. Řeč je o nadzvukovém letounu Overture od společnosti Boom Supersonic, který slibuje zkrátit čas na cestách na nezbytné minimum. Projekt, který je od roku 2017 vyvíjen, se aktuálně představuje na nových vizualizacích a videu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední verze nadzvukového letounu OvertureVideo: Reuters

 
Článek

Od zmiňovaného roku 2017 představil start-up Boom Supersonic už přes 50 verzí svého nadzvukového letounu Overture. Ta aktuální má 65 až 80 míst k sezení a společnost doufá, že komerční provoz zahájí do roku 2030, informuje server Independent. Původní tři motory nahradily čtyři menší, stroj má také disponovat revoluční technologií, díky níž bude mnohem tišší.

Inovace doznala také křídla, která mají připomínat racka. Díky nim bude mít letadlo větší stabilitu, ale bude moci nabrat i větší rychlost. Ta by měla být podle společnosti až 2100 kilometrů v hodině, což odpovídá 1,7 Machova čísla (to udává poměr rychlosti pohybu tělesa určitým prostředím k rychlosti šíření zvuku v témže prostředí).

Maximální rychlost nad oceány

„Letectví nezažilo obří skok už celé dekády. Overture je revoluční co do designu a od základů změní způsob, jakým přemýšlíme o vzdálenostech,“ tvrdí šéf a zakladatel Boom Supersonicu Blake Scholl. „S více než 600 trasami napříč planetou bude díky Overture svět mnohem dostupnější pro desítky milionů cestujících,“ míní Scholl.

Rychleji než zvuk by stroj létal nad oceány, nad pevninou by zpomalil. Nadzvuková letadla jsou totiž v mnoha zemích zakázána kvůli aerodynamickému třesku, zvukovému efektu připomínajícímu explozi.

Boom Supersonic slibuje, že například cesta z Londýna do New Yorku či opačně by trvala pouhé 3,5 hodiny, což je zhruba o 4,5 hodiny méně než dosud. Ze Sydney do Los Angeles by pak pasažéři cestovali až o pět hodin méně, a to 8,5 hodiny.

Nejlepšími aerolinkami letošního roku jsou Qatar Airways

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám