Hlavní obsah

Revolucionáři v letectví. Ryanair jsou nejlepší evropské aerolinky uplynulé dekády

Novinky, Michael Švarc

Nízkonákladové aerolinky Ryanair byly v uplynulých deseti letech revolucionáři na poli evropského letectví. To tvrdí jeden z porotců prestižních Airline Excellence Awards, kde společnost získala ocenění coby nejlepší evropský dopravce posledních deseti let. Ryanair se přitom v podobných žebříčcích umisťuje zpravidla velmi nízko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sudí uvedli, že irské aerolinky byly průkopníky, kteří si podmanili relativně liberální evropský trh a pronikli daleko za hranice domovského Dublinu, uvádí server Daily Mail. Porotci doplnili, že nízkonákladová společnost na své cestě překonala mnoho výzev, navíc přišla se strategií, jež jí pomohla překonat i letošní koronavirovou krizi.

„V uplynulé dekádě vstoupil Ryanair do povědomí veřejnosti asi jako nejlepší současný model nízkonákladové společnosti, která je schopna naplno využít svůj potenciál,“ uvedl šéfredaktor magazínu Airline Business Lewis Harper. Dodal, že vliv Ryanairu spočívá mimo jiné v tom, jak ovlivnil trh a začaly kvůli němu manévrovat konkurenční nízkonákladové společnosti. Z toho důvodu si zaslouží respekt.

Ryanair jsou nejhorší aerolinky, ukázal průzkum

Cestování

Jiný z porotců uvedl, že aerolinky se postaraly o převrat v letecké dopravě a na trhu, protože ovlivnily i tradiční dopravce. Mimo to byly revoluční i na poli zákaznických očekávání. Přestože si společnost v žebříčcích normálně nevede nijak dobře, cestující se k ní stále vracejí. „Je impozantní, co Michael a jeho tým dokázali,“ doplnil další z porotců v narážce na šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho.

Porotci se shodli, že málokdo změnil evropský letecký trh tolik jako právě tato nízkonákladová společnost. Zasadila se o to především šibeničně nízkými cenami, které byly do té doby takřka nemyslitelné.

Ocenění Decade of Airline Excellence Award uděloval server Flight Global pro jednotlivé světové regiony, zatím však nejsou známi všichni vítězové. Za Blízký východ cenu obdržela společnost Emirates, za Afriku Ethiopian Airlines. Asijsko-pacifické oblasti dominují japonské All Nippon Airways a Latinské Americe Copa Airlines.

Reklama

Výběr článků

Načítám