Hlavní obsah

Příbram láká na světovou sbírku motýlů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři nové expozice, z toho jednu světového významu, mohla veřejnost o víkendu navštívit v Příbrami. V tamním domě Natura je podle organizátorů k vidění druhá největší světová sbírka motýlů z čeledi lišajovitých, kam patří asi nejznámější lišaj smrtihlav a kromě něj tisíce dalších druhů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Sběratel motýlů Tomáš Melichar ukazuje část unikátní sbírky lišajovitých motýlů.

Článek

Dům Natura patří k projektům, které mají přilákat turisty do Chráněné krajinné oblasti Brdy. „Tady máme po londýnském muzeu druhou největší sbírku lišajovitých na světě. Zahrnuje kolem 200 000 lišajů. Je tady 95 procent veškerých druhů, které po celém světě existují,“ potvrdil Právu sběratel entomolog Tomáš Melichar, který předpokládá, že brzy sbírku rozšíří o mnoho dalších kusů z výpravy do Indie, kam se chystá.

„Indie je neprobádaná oblast, byla to anglická kolonie a po odchodu Angličanů se dost uzavřeli, takže trvalo asi tři roky, než jsme sehnali všechna povolení,“ dodal Melichar.

Exponáty slouží k bádání

Návštěvníci příbramského domu Natura mohou běžně vidět jen menší část sbírky motýlů. Převážná většina exponátů slouží hlavně vědcům k bádání a je uložena v zatemněné místnosti v depozitu. K vidění je sbírka na požádání. Velkou část toho, co je k vidění ve výstavních síních, jsou lišajovití motýli pocházející i z brdské oblasti.

„Chceme do regionu přilákat turisty, nabídnout jim zajímavé aktivity nejen na jeden den, ale nabízíme možnost návštěvy domu, poskytneme všechny potřebné informace o přírodních zajímavostech či možnostech ubytování, aby tady mohli lidé strávit více dní,“ uvedl ředitel Ekologického centra Orlov, pod něž patří destinační agentura i dům Natura, Vladimír Král.

Foto: Profimedia.cz

Lišaj smrtihlav

Kromě expozice lišajovitých je v příbramském domě Natura také výstava živých českých plazů a obojživelníků. V teráriích už při pátečním otevření expozic návštěvníci pozorovali čolky, zmije či mloka skvrnitého. Poslední částí expozice jsou velkoformátové fotografie příbramského rodáka Jiřího Jirouška, který fotil přírodu a nejrůznější místa České republiky z motorového padáku.

Zmíněné tři nové expozice doplnily již existující výstavu o Brdech, o zdejší přírodě i působnosti armády. V budoucnu organizátoři z ekologického centra počítají s dalšími expozicemi. „Chystá se výstava o historii území od středověku do baroka, o dění v této oblasti, o proměnách krajiny. To všechno by mělo sloužit k propagaci tohoto území a k rozvoji cestovního ruchu v míře, kterou zdejší příroda unese,“ dodal projektový manažer ekologického centra Luboš Gardoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám