Hlavní obsah

Přes kopce a oblaka. Jednu z nejdelších lanovek světa mají ve Vietnamu

Novinky, mšv

Lanovky jsou skvělým způsobem, jak si užít výhled do okolí. Jednu z nejdelších na světě mají ve Vietnamu, měří skoro šest kilometrů a vede nad hustou džunglí. Cesta jedním směrem zabere kolem 20 minut, v časosběrném videu se ovšem smrskla do pouhých 38 vteřin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda jednou z nejdelších lanovek na světě ve VietnamuVideo: AP

 
Článek

Lanovku najdou turisté nedaleko města Danang ve středním Vietnamu, otevřela se už v roce 2013 a stihla posbírat hned několik rekordů. Svého času bývala vůbec nejdelší na světě, dále získala i rekord za nejtěžší lana nebo největší převýšení mezi jednotlivými nástupními body.

Lanovka končí jízdu ve stanici Ba Na Hills, opulentním turistickém středisku postaveném v evropském stylu. Kromě toho, že místu dominuje hrad, jsou v něm k nalezení i napodobeniny dalších středověkých domů nebo katedrály, či zahrada ve francouzském stylu.

Přečtěte si o Vietnamu více:
Ze Saigonu do Hanoje za deset dní

U střediska se nachází i další zajímavost, která se už stihla stát evergreenem Instagramu a dalších sociálních sítí. Je jí vyhlídkový most, který podepírají dvě gigantické ruce.

Jako v Alpách

Samotnou lanovku navrhla rakouská firma s tím, že spousta komponentů byla do Vietnamu dovezena z Německa, Švýcarska nebo Švédska. V podstatě se jedná o takřka stejný typ, jaký je turistům známý z Alp. Vyjížďku lanovkou je dobré naplánovat na den, kdy je jasno, protože jinak kabiny mizí v mlze a výhledy si návštěvníci moc neužijí.

Vůbec nejdelší lanovou dráhu mají v Bolívii, kde nahrazuje klasickou pozemní dopravu. Spojuje města La Paz a El Alto, která patří k nejvýše položeným na světě. Lanovka měřila k lednu 2018 přes 17 kilometrů, nadále se však rozrůstá.

Anketa

Chtěli byste navštívit Vietnam?
Mám to v plánu
37,5 %
Už jsem ho navštívil/a
53,1 %
Neláká mě
9,4 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám