Hlavní obsah

Posvátnou lagunu na Novém Zélandu uzavřeli. Turisté kolem nechávali odpadky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dobu neurčitou se uzavřela turistům novozélandská laguna Mermaid Pools, která je posvátná pro původní maorské obyvatelstvo. Návštěvníci v jejím okolí totiž nechávali odpadky a vykonávali potřebu, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Nového Zélandu (ilustrační foto).

Článek

Laguna nebo také taonga, zvaná v jazyce domorodců Te Wai o Te Taniwha, už byla podle místních delší dobu nevhodná ke koupání. „Není to tam bezpečné. Lidé kolem vykonávají potřebu a nechávají tam vložky nebo spoustu dalšího bordelu,“ uvedl jeden z obyvatel. K ochraně křehkého systému proto přistoupila maorská organizace Te Whanau ā Rangiwhakaahu Hapū, která k laguně zakázala vstup. „Je to nezbytný krok,“ uvedl předseda společnosti Kris MacDonald.

„Nevidíme žádný smysl v tom, mít tak krásnou lagunu, kterou tolik lidí ničí. Situace došla do bodu, kdy jsme zkrátka museli něco udělat,“ doplnil. Popularita laguny vzrostla díky sociálním sítím, ale také díky zmínce v turistickém průvodci Lonely Planet. Každý víkend navštívilo místo až 1000 lidí. Podle MacDonalda může uzavření trvat i několik let, než se laguna „zregeneruje“.

Rozhodnutí místo uzavřít se prý setkalo s kladným ohlasem místních lidí. Na nápravě škod chtějí spolupracovat i další regionální organizace včetně odboru pro ochranu životního prostředí.

Nový Zéland navštívilo v minulém roce více než 3,86 milionu návštěvníků. Přitahuje je zejména tamní příroda, kterou proslavily filmy Pán prstenů a Hobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám