Hlavní obsah

Ponuré fotografie ukazují zapomenuté budovy ve stádiu rozkladu

Novinky, fis

Když se mluví o Itálii, většina turistů si představí pláže, moře a horké sluneční paprsky. Hotový balzám na duši. Britský fotograf Gaz Mather sem však místo odpočinku vyrazil za dobrodružstvím. Nalezl ho uvnitř chátrajících budov s minulostí plnou otazníků.

Foto: Gaz Mather, Profimedia.cz

Nemocniční pokoj, ve kterém pacienti neleželi už dlouhá léta.

Článek

Objevování a focení opuštěných objektů, které již léta neslouží svému původnímu účelu, je poměrně moderní. Pořízeným snímkům to však většinou neubírá na atraktivitě. Obdobným případem jsou fotografie Gaze Mathera.

Poté, co čtyřicetiletý fotograf z Manchesteru dostatečně probádal svoji domovinu, se rozhodl vypravit na sever Itálie a prozkoumat zdejší zapomenuté stavby. Ocitl se tam například v prostorách bývalé nemocnice, kde dodnes zbyly řady lůžek — některé ještě s matracemi.

Na toaletách se vine břečťan, v nemocniční kapli se povalují chuchvalce prachu a roztahují pavučiny... Interiér jako vystřižený z vydařeného hororu.

Foto: Gaz Mather, Profimedia.cz

Kdysi luxusní bydlení se proměnilo se proměnilo v dům hrůzy.

Při svých toulkách s objektivem před očima objevil Mather v severní Itálii také prázdnou luxusní vilu, na jejíž venkovní podloubí zaútočily zelené keře a stromy a jejíž interiér čas pomalu připravuje i o poslední zbytky přepychu.

Foto: Gaz Mather, Profimedia.cz

V tomto sirotčinci dnes už nezní dětský pláč ani smích.

Hrůzu nahánějící je také oprýskaný vnitřek bývalého sirotčince. Po ztichlé budově se povalují kusy původního vybavení včetně prázdných dětských postýlek. O to autentičtější byla pro fotografa návštěva tohoto místa. „Ten mrazivý pohled na prázdná dětská lůžka ukazoval, jaké bylo tady žít jako jedno z dětí,“ svěřil se Mather britskému deníku Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám