Hlavní obsah

Putování za potomky Mayů: Poznejte barevný svět mexického Chiapas

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Uprostřed nejjižnějšího mexického státu Chiapas se kolem města San Cristóbal de las Casas uchoval barevný svět sám pro sebe. Díky odlehlé hornaté krajině zde nastala unikátní situace – většina obyvatelstva patří stále ještě mezi potomky původních mayských kultur. A co víc! Snaží se zachovat své dávné zvyky.

Foto: shutterstock.com

Ženy prodávající pestrobarevné oblečení v ulicích města San Cristóbal de las Casas.

Článek

Lidé v této části Mexika stále hovoří původními indiánskými dialekty. Španělština je pro ně až druhým jazykem, přesto se dnes touto řečí většinou domluví. Může za to vzdělávací systém, který je kompletně ve španělštině, a tento jazyk je ve školách dost nekompromisně vyžadován. Staré zvyklosti se zde dodržují i v oblékání.

Především ženy všech věkových kategorií nosí tradiční plátěné oděvy doplněné vlněnými přehozy. Vzhledem k hornatějšímu charakteru oblasti s nadmořskou výškou přes 2000 metrů je zde chladněji než jinde v Mexiku, na to při cestě sem myslete i vy a přibalte si s sebou svetr.

Foto: shutterstock.com

A barvami zde hýří nejen oblečení indiánů, které mimochodem má svůj význam – odlišuje komunity i sociální vrstvy. Moment překvapení při procházce zdejší přírodou vám připraví také pestře rozkvetlé orchideje všech možných tvarů, byť jich v divočině ubývá. K nalezení jsou především v chráněných územích nebo v botanické zahradě Orquideas Moxviquil, kde se můžete dosyta opájet jejich krásou.

Foto: shutterstock.com

Orchidej Brassavola nodosa je jednou z mnoha drůhu pěstovaných v botanické zahradě Orquideas Moxviquil.

Barevné je i samo okouzlující město San Cristóbal a jeho typické nízké domky. Bylo založeno na jedné z náhorních plošin již roku 1528, patří tak mezi nejstarší koloniální města Ameriky.

Foto: shutterstock.com

Je ideálním výchozím bodem pro cesty do indiánských vesniček v okolí. Z nich především v sobotu putují na sancristóbalský trh domorodí prodejci, kteří pocházejí zejména ze dvou nejrozšířenějších etnik Tzotzilů a Tzeltalů.

Foto: shutterstock.com

Hojně navštěvované trhy jsou ale běžné i v okolních vesnicích. K těm dobře dostupným patří třeba San Juan Chamula nebo v podstatě sousední San Lorenzo Zinacantán. Pojem vesnice musíme brát trochu s nadhledem. V některých žijí či se v nich během dne pohybují tisíce indiánů. Když vás pozvou domů, u většiny nenajdete chýši, nýbrž běžné zděné domy, které s původní stavební tradicí nemají již mnoho společného.

Foto: shutterstock.com

Nejbarevnější ze všeho jsou ovšem náboženské představy místních. Podobně jako státní školní systém potlačuje původní jazyky, katolická církev, její misionáři a komunity kolem kostelů silně ovlivnili náboženství potomků Mayů. Vznikl tak až komický duchovní systém, ve kterém je Kristus spojován se sluncem a kde se v katolických kostelích pohybují šamani v transu, k nimž si lidé chodí pro radu a pomoc třeba v případě nemoci. Nejproslulejší podobný kostel, zasvěcený sv. Janu Křtiteli, se nalézá právě ve vesnici San Juan Chamula.

Foto: shutterstock.com

V srdci státu Chiapas snadno získáte pocit, že se tu čas skutečně zastavil. A není to jen kvůli živým mayským tradicím. Slovo shon místní obyvatelé snad ani neznají a život zde plyne v neuvěřitelně poklidném tempu. Nechte se nakazit touto atmosférou a vychutnejte si tak trochu jiné Mexiko.

Inzertní sdělení:

Poznejte barevné vesničky San Cristóbal de las Casas, Zinacantán i San Juan Chamula na poznávacím zájezdu cestovní kanceláře Delfín travel Velké putování Mexikem.

Kromě toho vás čeká mnoho archeologických památek, mexická města a městečka, nádherná příroda i zasloužený odpočinek ve 4* resortu all inclusive na pláži Playa del Carmen.

Související témata:

Výběr článků

Načítám