Hlavní obsah

Pláže na chorvatském ostrově Pag mají zvláštní kouzlo

Právo, Karel Felt

Pag je pátým největším ostrovem na Jadranu. Je dlouhý 60 km a doslova se jím proplétá asfaltová silnice od Miškoviči na jihu, až po Lun na severu. Šplháte po úbočích kopců, z nichž nejvyšší je Sv. Vit s pouhými 348 m n. m. Tady však působí mohutně. Ostrov obklopují zátoky s klidnější a teplejší vodou.

Foto: Profimedia.cz

Zejména pláže, ukryté v zátokách a zálivech ostrova nabízejí klidnější a teplejší moře, což platí zejména o těch kolem města Pag.

Článek

Ostrov se krčí před vrcholky hor na pevnině za Velebitským kanálem. Na jeho dně leží spousta ztroskotaných lodí a amfor z jejich nákladu. Ke dnu je poslala všudypřítomná tvrdá skála a bura. To je obávaný vítr, vanoucí z pohoří Velebit, který dosahuje i rychlosti kolem 200 km/h a dokáže zastavit dopravu na moři a Pažském mostě.

Na stráních uprostřed ostrova, obehnaných desítkami kilometrů bílých kamenných zdí, sotva postřehnete malé trsy zeleně. Samé šutry. Přesto chodí ministádečka ovcí se skloněnými hlavami. Jako by spásaly kameny. 

Foto: Karel Felt, Právo

Ovce se živí na Pagu kamením

Výhledy po ostrově, protkaném stovkami kilometrů kamenných hradeb, oddělujících kamenité pastviny, jsou úžasné. Stejně jako pohled na malé a úplně malinké ostrůvky, obetkané spoustou modrých odstínů průzračného Jadranu.

Dřív, než se zahledíte a už nestačíte uhnout do ostré zatáčky, raději zastavte na některém z mnoha odpočívadel a dívejte se s fotoaparátem či kamerou v ruce místo volantu. Po stovkách náročných kilometrů by byla škoda skončit v rokli nebo bílé kamenné hradbě.

Trajektem či po mostě

Cesty na Pag vedou dvě. Jedna je trajektem z Prizny do Žigljanu, kdy cesta trvá asi dvacet minut, ale mnohdy čekáte dlouho na přepravu. Druhá vede po Pažském mostě, který na jihu spojuje ostrov s pevninou a silnicí na Zadar.

Podívat se sem, byť pojedete trajektem, v průběhu pobytu stojí za to. Už kvůli nádhernému výhledu na zříceniny pevnosti a maják. Turismus na ostrově Pag se mohutně rozvíjí.

Rozrůstají se střediska Pag, Novalja, Šimuni, Mandre, Povljana a další. Všude vyrůstají nové vily s apartmány a na místě zjistíte, že mnohem výhodnější je dohodnout si podmínky pobytu přímo tam, než přes české cestovní kanceláře.

Foto: Karel Felt, Právo

V centru Novalji stojí za návštěvu kostel Sv. Kateřiny.

Určitě si ale před volbou místa, kde hodláte strávit dovolenou, dejte trochu práce s jeho prohlídkou. To aby vás nepřekvapily některé detaily, jako to, že není toaletní papír, v koupelně chybí ručníky, nádobí v kuchyni je rezavé.

Z domova si rozhodně vezměte elektrický odpuzovač komárů, nebo jiný vyzkoušený prostředek. V některých obdobích je tam kousavých potvor požehnaně. Pag není tak přelidněný, takže tu najdete i soukromí.

Pokud vám nevadí drsná kamenitá krása, pak jste našli perfektní místo na dovolenou. Pláže na Pagu mají zvláštní kouzlo. Jsou většinou oblázkové nebo je tvoří betonová mola. Když si půjčíte loďku, najdete si na 270 kilometrech pobřeží pár metrů své plážičky, kde vám bude náramně.

Velký slaný rybník

Pag je rájem potápěčů i těch, kteří jen nasadí brýle a šnorchl a kochají se krásou pod hladinou. Stovky druhů ryb, krabi, sépie... Nádherný přírodopisný film, aniž byste se vzdálili od břehu víc, jak dvacet metrů. Na rozdíl od pevniny tu není ani tolik ježků. Nicméně boty do vody by na Pagu chybět neměly.

Foto: Karel Felt, Právo

Pláže na Pagu mají zvláštní kouzlo. Jsou většinou oblázkové nebo je tvoří betonová mola.

Nejznámější pláží na Pagu je Zrče, ukrytá v zálivu uprostřed ostrova, asi čtyři kilometry od Novalje. Záleží na vkusu, ale připomíná spíš velký slaný rybník. Pláž i pozvolna klesající dno jsou oblázkové, takže nepotřebujete ani boty do vody.

Na velkém prostoru je dostatek občerstvení, dokonce i možnost si při hudbě protáhnout tělo. Parkování za 4 kuny na hodinu, kolem této částky se pohybují i ceny za půjčení šlapadel nebo slunečníků.

Pláží je tu spousta

Bývá tu ale hlava na hlavě. Můžete však využít i jiné velmi pěkné pláže jako je Caska, Babe, Straško u stejnojmenného velkého kempu, Ručica, Braničevica nebo Planjka u Staré Novalje. Právě tohle místo nabízí skvělé soukromí, protože tu jsou přímo u moře apartmány a vily, odkud to máte deset kroků ke své minipláži.

Zejména pláže, ukryté v zátokách a zálivech ostrova nabízejí klidnější a teplejší moře, což platí zejména o těch kolem města Pag. Ve Staré Novalje funguje i potápěčská škola.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Pag

Rady na cestu na Pag

DOPRAVA

Vlastní nebo autokarem či letecky do Rijeky. Vlastním autem je to nejlepší přes Slovinsko a po dálnici dolů od Záhřebu. Pokud se vydáte na trajekt do Prizny, odbočíte z dálnice na Krš nebo Kruščinu. Pojedete-li přes Pažský most, pak odbočíte až na Posedarje. Vše je velmi dobře značeno.

POČASÍ

Velmi teplé, uvnitř ostrova u zálivů je mírnější, směrem k otevřenému moři pak větrnější. Teploty se v červenci a v srpnu pohybují mezi 27 až 30 stupni, moře mívá od 22 do 25 stupňů. Silný vítr bura, pokud míří z pevniny, dosahuje velké rychlosti a nezřídka omezí provoz trajektů nebo motocyklů, automobilů s přívěsnými vozíky a patrových autobusů přes Pažský most. P

PENÍZE, CENY, JÍDLO

Ceny jsou mírnější, než ve vyhlášených letoviscích na pevnině. Kromě kuny (1 kuna je 3,50 Kč) lze platit i eurem, ale co se týče kurzu, jste v rukou prodávajícího. V Pagu a Novalji jsou dobře značené bankomaty. Určitě si neodepřete ochutnání pažského sýra a dalších místních specialit. Nabídka kuchyně je však široká, takže na své si přijde každý, pokud nezatouží po knedlo-zelo-vepřo nebo po smažáku. Běžnou večeři pořídíte asi za 40 kun na osobu

WWW STRÁNKY

www.mzv.cz

www.adriatica.net

www.novalja.cz

www.novatours.hr

www.uamk.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám