Hlavní obsah

Peruánské ruiny Kuélap jsou starší než Machu Picchu. Na větší popularitu ale čekají

Novinky, mšv

Machu Picchu je bez debaty nejznámější památka Peru. Mnohem starší indiánské ruiny ale nesou název Kuélap, které však na to pravé objevení teprve čekají. S loňským spuštěním nové lanovky, která turistům značně usnadňuje cestu, by konečně mohl nastat ten čas, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Základy města byly položeny někdy v 5. století.

Článek

Kultura, která Kuélap před nějakými 1500 lety postavila, se nazývá Chachapoyas nebo také Oblační válečníci. Domov těchto dávných obyvatel přitom v mnohém Machu Picchu strčí do kapsy — jednak je starší, nachází se na vyšší hoře a má i větší rozlohu.

Pro turisty bylo ale do loňska dost obtížné památku datovanou do 5. století navštívit. Ještě před 30 lety trvala podle Independentu cesta k nejbližší silnici závratné dva měsíce. Když byla infrastruktura lepší, pěší cesta i tak zabrala přes čtyři hodiny nebo hodinu a půl autem po horské silnici.

Foto: Profimedia.cz

Ještě před 30 lety trvala cesta z ruin k nejbližší silnici ohromující dva měsíce.

Před rokem byla ale spuštěna lanovka, která čtyřkilometrovou vzdálenost překoná během dvaceti minut. I tak ovšem zbývá kus cesty, který turisté musejí zdolat pěšky, aby se zcela neochudili o chození. Ti, co si v náročnějším terénu méně věří, mohou nasednout na koně.

Potomci žijí dodnes

Kdysi tu žilo kolem 1500 lidí. Z města Oblačných válečníků i po tolika staletích zbývá překvapivě mnoho, i když jsou to většinou jen torza kamenných základů a o hlavní slovo se tu hlásí příroda. Stromy a keře mnohde obrostly zdi nebo rostou přímo ze středu domků. Starodávná kultura přitom dokázala odolávat zubu času dlouho. Ale roku 1470 město dobyli sousedé z jihu — Inkové, kteří o 60 let později sami padli rukou španělských conquistadorů.

Ačkoli se Inkové pokusili Chachapoyas zcela zdecimovat, nedávné výzkumy odhalily, že jejich potomci přetrvali, píše Independent. Domorodci, kteří mají stejnou DNA jako Oblační válečníci, žijí dodnes ve stejné oblasti jako před stovkami let. Po této kultuře se v Peru dnes jmenuje celá provincie.

Foto: Profimedia.cz

Kuélap v mnohém Machu Picchu převyšuje. Takové popularity ale ani zdaleka nedosahuje.

Samotný Kuélap byl zcela náhodou znovuobjeven v roce 1843 a roku 1870 tam proběhly první výzkumy. Různí badatelé se do ruin v následujících letech vypravovali, aby pátrali po dalších informací. Nárazové vykopávky v Kuélapu probíhají od 80. let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám