Hlavní obsah

O víkendu začínají výstavy na Bertramce a muzejní noc v Praze

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud váháte, kam vyrazit o víkendu, máme pro vás několik tipů. V sobotu večer můžete navštívit Pražskou muzejní noc nebo Bertramku, ve které několikrát pobýval světoznámý skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Od víkendu je opět otevřena pro veřejnost. Informovala o tom tajemnice výboru Mozartovy obce Milada Jonášová.

Foto: Profimedia.cz

Původně hospodářská a viniční usedlost ze 17. století se nachází nedaleko Plzeňské ulice na pražském Smíchově.

Článek

V sobotu se pro návštěvníky otevře v 19 hodin do jedné po půlnoci 28 pražských institucí - muzea, kulturní památky a další lokality. Zpřístupní se celkem 53 objektů. Stále platí hlavní myšlenka muzejní noci - doprava a vstup zdarma. Jen u Pražské informační služby a Národní kulturní památky Vyšehrad se platí symbolické vstupné.

Podrobné informace o Pražské muzejní noci najdete buď na internetových stránkách,  nebo v informačních stanech, kde budou k dostání i brožurky a propagační materiály.

První stan se otevře v pátek 11. 6. od 12. do 19. hodin před Hlavní budovou Národního muzea. Na stejném místě bude fungovat i v sobotu 12. 6. od 10. 00 do půlnoci. Druhý informační stan bude otevřen v sobotu 12. 6. v místě centrálního přestupního budu na Náměstí Jana Palacha od 10. 00 do půlnoci.

Znovuotevřená Bertramka

Mozartova obec vilu po několikaletých sporech loni v prosinci převzala, musela ji poté znovu vybavit. Bertramka je podle Jonášové přístupná od 12. 6. denně od 10:00 do 18:00 hodin. Návštěvníci si mohou v historických sálech prohlédnout dvě výstavy.

První z nich, nazvanou Mozartova Zahradnice a její osudy, obci zapůjčila opera Národního divadla. Výstava vznikla v roce 2008 u příležitosti prvního uvedení opery La finta giardiniera (Zahradnice z lásky) v Národním divadle a bylo ji dosud možné vidět v Mozartově salonku Stavovského divadla. Zájemcům představuje historii vzniku a další osudy tohoto operního díla, které Mozart zkomponoval v 18 letech. Autorkou je Jonášová.

Foto: Profimedia.cz

Druhou výstavu Mozartově obci poskytla německá Společnost Johanna Adolfa Hasseho. Autorem je předseda pobočky této společnosti v Mnichově Klaus Müller. Expozice mapuje život a dílo skladatele Hasseho, který se s Mozartem údajně přátelil. Společně se oba autorsky podíleli v roce 1771 na operní karnevalové sezóně v Miláně.

Mozartova obec dosud v Bertramce uspořádala několik koncertů, například vystoupení vítězů 30. ročníku Duškovy soutěže ve zpěvu. Další plánuje na letní měsíce, kdy chce využít i přilehlou zahradu.

"Nutno vzít v úvahu, že Mozartova obec, která Bertramku převzala de facto naprosto prázdnou, musela před jejím znovuotevřením pro veřejnost provést řadu oprav, v prvé řadě v celé vile opravit elektrické vedení, zásuvky, nově instalovat veškerá osvětlovací tělesa, do koncertní síně a výstavních prostor zakoupit stylové lustry, do koncertního sálu nové židle," uvedla Jonášová. Zatím se ale nepodařilo zprovoznit restauraci.

Foto: Olina Táborská, Právo

Z rušného centra Prahy jsme za chvíli na Bertramce, kde se dá strávit příjemný půlden.

Další výdaje má nyní sdružení podle Jonášové také proto, že v minulých týdnech neznámý vandal ukradl měděné okapy a svody v celém objektu.

O navrácení Bertramky Mozartově obci rozhodl soud, předání v prosinci provázely spory Mozartovy obce s Prahou 5, které objekt patřil, a s bývalým nájemcem vily.

Původně hospodářská a viniční usedlost ze 17. století se nachází nedaleko Plzeňské ulice na pražském Smíchově. V roce 1784 se Bertramka stala letním sídlem klavíristy a skladatele Františka Xavera Duška a jeho ženy, pěvkyně Josefiny Duškové. V té době především proslula pobytem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta.

Foto: Profimedia.cz

Hostem Duškových byl v roce 1787 a dokončoval tu operu Don Giovanni před její památnou pražskou premiérou 29. října 1787. Vrátil se sem ještě v roce 1791. Po smrti manžela Dušková Bertramku v roce 1799 prodala, majitelé se pak měnili.

Instituce, které se otevřou v rámci Pražské muzejní noci

Česká pošta, s.p., Poštovní muzeum

České centrum Praha

Galerie AMU

Galerie hlavního města Prahy

Langhans Galerie Praha

Městská knihovna v Praze

Muzeum a archiv populární hudby - POPMUSEUM

Muzeum hlavního města Prahy

Muzeum městské hromadné dopravy v Praze

Muzeum Montanelli

Muzeum Policie České republiky

Národní galerie v Praze

Národní kulturní památka Vyšehrad

Národní muzeum

Národní zemědělské muzeum Praha

Pedagogické muzeum J. A. Komenského v Praze

Pražská informační služba

Pražský hrad

Přírodovědecká fakulta UK

Rumunský kulturní institut

Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky

The Chemistry Gallery

Trmalova vila

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Vojenský historický ústav Praha

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Zpěvácký spolek Hlahol v Praze

Židovské muzeum v Praze

V roce 1929 Bertramku získala Mozartova obec v Praze, která ji odkoupila od mezinárodní nadace Mozarteum. V jejím majetku zůstala až do roku 1986, kdy ji převzal stát. Poté byla vila převedena na Prahu 5, která objekt pronajala Karlu Muzikáři a agentuře Comenius. Od roku 1991 Mozartova obec usilovala o navrácení Bertramky.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzejní noc otevře brány památek zdarma

V sobotu 12. června se v 19 hodin otevřou brány některých památek v Praze, vstup pro návštěvníky je zdarma. V rámci Muzejní noci, již organizuje Galerie...

Výběr článků

Načítám