Hlavní obsah

Nové muzeum v Egyptě má přitáhnout turisty. Vystaví přes 100 000 artefaktů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisícovky starověkých egyptských artefaktů podstupují renovaci. Restaurátoři je připravují na otevření nového Velkého egyptského muzea v roce 2018, které nahradí staré. To bylo příliš malé, aby zvládlo všechny historické objekty pojmout. Nová budova má zabírat rozlohu o 480 000 metrech čtverečních a vystavovat se v ní bude přes 100 000 artefaktů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Restaurátoři opravují starověké egyptské artefaktyVideo: Reuters

 
Článek

„Staré Egyptské muzeum na káhirském náměstí Osvobození se v posledních letech stalo terčem kritiky, jelikož se transformovalo do jakéhosi skladiště egyptských objektů. Nová budova bude oproti němu rozlehlá, návštěvníci si budou moci užít každý detail a volně se projít,“ sdělil vrchní supervizor Tarek Tawfik.

Dodal, že například jen expozice věnovaná faraónu Tutanchamonovi bude na sedmitisícimetrové ploše a poukazuje na fakt, že staré Egyptské muzeum bylo celé velké pouhých 10 000 metrů čtverečních.

Tutanchamon bude komplet

Základní kámen muzea, které má stát jen dva kilometry od pyramid v Gíze, byl položen v roce 2002, kdy započala první fáze výstavby. Dnes se budova nachází už ve třetím stádiu a takzvané „malé otevření“ — zkušební provoz — by mohlo proběhnout počátkem roku 2017, s oficiálním otevřením se počítá až o rok později.

Muzeum je navrženo tak, aby si návštěvníci mohli v podstatě projít časovou osu napříč historií starověkého Egypta. „Snažíme se zobrazit egyptské artefakty novým unikátním způsobem, abychom přitáhli návštěvníky z celého světa. Když se ještě vrátím k Tutanchamonovi, vůbec poprvé bude tato expozice vystavena v kompletní podobě,“ tvrdí Tawfik.

K zachování dobrého stavu artefaktů se nemohou použít žádné jiné materiály, než z kterých jsou vytvořené. „Musíme ponechat původní barvy i dodržet metodu rytí, abychom zachovali design i tvar objektů,“ dodal supervizor.

Úřady doufají, že otevření nového muzea nakopne egyptský turistický ruch, který byl v posledních letech ovlivněn nestabilní politickou i bezpečnostní situací v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám