Hlavní obsah

Římský Trevír – stopy antické civilizace v nejstarším městě Německa

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

K tomu, aby se člověk mohl pokochat dobře zachovanými památkami z dob starých Římanů, nemusí vážit cestu až na jih do slunné Itálie, ale může se vydat třeba do Německa. V jeho západní části totiž Římané před více než dvěma tisíci let položili základ nejstaršímu německému městu – Trevíru.

Foto: Michael Jeiter

Trevírský dóm - jedna z dominant města

Článek

Zrod nejstaršího německého města na Mosele

Původ města Trevíru spadá vskutku daleko do historie. Už v antických dobách byly zde v okolí řeky Mosely keltské osady. Důležitý bod v dějinách města a vlastně i jakýsi jejich počátek představuje rok 17 před Kristem, kdy zde Římané vybudovali první dřevěný most přes Moselu a dali tak vznik městu napojenému na významné dálkové obchodní cesty. Od té doby byl Trevír nepřetržitě velmi významným městem. To znamená, že s více než dvoutisíciletou historií je považován za nejstarší německé město.

Foto: Hans Peter Merten, DZT

Údolí řeky Mosely je odnepaměti velmi úrodné, proto zde najdeme spoustu historických měst všech velikostí

Římský most dopravní tepnou moderní doby

Už během prvních desítek let našeho letopočtu vstoupil Trevír do povědomí římských geografů jako město výjimečného blahobytu. Z počátku našeho tisíciletí také pochází spousta památek římské civilizace, díky nimž je Trevír od roku 1986 zařazen na seznamu Světového dědictví UNESCO. Že římské stavby dodnes dobře slouží svému účelu, o tom svědčí kamenný most přes Moselu spojující centrum města s jeho západní částí, jenž byl vybudován namísto původního dřevěného – denně po něm projedou tisíce aut.

Foto: Tourist-Information Trier

Co jednou postavili Římané, to přežije vše - římský most i dnes slouží svému účelu

Porta Nigra symbolem římské kultury

Významné město bylo třeba jednoho dne opevnit proti nevítaným hostům, a tak ve druhé polovině 2. století vyrostly kolem města mohutné hradby. I ty se zčásti dochovaly dodnes – tzv. Porta Nigra (Černá brána) byla kdysi severní vstupní bránou do města. Ta je jakýmsi symbolem římské kultury v Trevíru a může se navíc pyšnit tím, že je nejzachovalejší římskou městskou bránou severně od Alp. Pro většinu turistů se tak jako jedna z památek UNESCO stává výchozím bodem pro cestu po stopách historie tohoto města.

Foto: Tourist-Information Trier

Porta Nigra - Černá brána

Císařské lázně mezi největšími svého druhu v celé říši

Římané mysleli i na chvilky odpočinku, a tak můžeme dnes obdivovat pozůstatky lázní či amfiteátrů. Za zmínku stojí císařské lázně, jež jsou sice z trojice dochovaných římských lázeňských objektů nejmladší, nicméně možná právě proto nejzachovalejší a patří mezi hlavní lákadla turistů. Důvodů, proč jsou tak zajímavé, je ale víc. V době svého vzniku, tedy začátkem 4. století, patřily mezi největší lázeňská zařízení v celé římské říši.

Foto: Grundhard Marth

Pozůstatky římských císařských lázní

Aréna gladiátorů

Další známou památkou je amfiteátr z prvního století. To, že v dávných dobách nějaké město mělo svůj amfiteátr, byl další důkaz jeho blahobytu a moci. S kapacitou kolem dvaceti tisíc diváků sloužil především gladiátorským zápasům. I dnes můžete spatřit kamenné výklenky, kde byla za mřížemi držena rozlícená zvířata, ale i bojovní otroci.

Foto: Tourist-Information Trier

Trevírský amfiteátr

Trevírský dóm z doby císaře Konstantina

Dominantní stavbou je bezpochyby trevírský dóm. Pochází ze 4. století a jeho dnešní podoba, sice postupem času pozměňovaná podle aktuálních stavebních slohů, stále vyzařuje cosi římského. Jádro dómu je neustále tvořeno původními mohutnými zdmi z období císaře Konstantina. A jak už je u trevírských památek zvykem, i tato má své „nej“ – trevírský dóm je nejstarším biskupským kostelem v Německu.

Foto: Tourist-Information Trier

Mohutná silueta trevírského dómu budí respekt

Tip – den památek UNESCO a festival ve starém městě

Prvního června proběhne v Trevíru den památek UNESCO, s nímž bude spojena spousta zajímavých akcí v místě památek, které jsou pod ochranou světového dědictví. Na konci června, od 27. do 29., pak proběhne ve starém městě festival Altstadtfest.

Největší dochovaná antická místnost

Třešničkou na dortu pro cestovatele, jenž se zajímá o římské památky, by mohla být Konstantinova bazilika. Její největší sál – trůnní sál císaře Konstantina – je největší místností, jež se dochovala z dob antiky. Dojem z mohutnosti a velkoleposti sálu umocňuje dlouhá ozvěna varhan. Od poloviny 19. století zde působí protestantská církev.

Foto: Foto-Design Ernst Wrba

Konstantinova basilika ukrývá vůbec největší dochovanou antickou místnost

Moselský ryzlink

Římané po sobě v Trevíru a okolí nezanechali jen stavby z kamene. Údolí řeky Mosely bylo odnepaměti místem, kde se mimořádně dařilo vinné révě. Trevír jako centrum vinařské oblasti Mosel-Saar-Ruwer platí za kolébku vinné kultury v Německu. Hlavní odrůdou, jež se zde pěstuje, je ryzlink.

Foto: Hans Peter Merten, DZT

Vinice Trittenheim nedaleko Trevíru

Po stopách vinařství v Trevíru

Možnost, jak se seznámit s kořeny vinařství v Trevíru, ale i jeho dnešní podobou, skýtá speciální stezka „Trierer Weinkulturpfad“. Návštěvníkům slibuje příjemnou hodinovou procházku vinicemi zakončenou návštěvou vinných sklepů v Trier-Olewig a ochutnávkou. Ale pozor, k ochutnávkám je nutné se předem objednat. Pro ty, kdo cestují ve skupině, se určitě vyplatí vyrazit i na některou z celodenních prohlídek Trevíru a okolí zaměřených na místní vinařství.

Foto: Walter Storto

Náměstí Hauptmarkt

Doporučení trevírského rodáka

K vínu patří i dobré jídlo, a tak není divu, že i v Trevíru najdeme originální speciality. Jednou z nich jsou „Flieten“ – speciálně kořeněná pečená kuřecí křidélka. Specialitou z říše nápojů je pak jablečné víno „Viez“, které můžete dostat třeba na náměstí Viehmarkt, Kornmarkt nebo v Brunnenhof nedaleko brány Porta Nigra. Na kávu a koláč doporučuje trevírský rodák zajít na náměstí Hauptmarkt do podniku jménem „Steipe“ (zdobený dům s rytíři), nebo na horkou čokoládu a taktéž výborný koláč do „Suite au Chocolate“ v Glockenstraße, kam už dvakrát zašla i sama kancléřka Merkelová.

Jak se dostat do Trevíru

Autem – z Prahy cca 700 km, necelých 7 hodin

Letadlem z Prahy do Frankfurtu nebo na letiště Kolín/Bonn a odtud vlakem, do Kolína létá nízkonákladová společnost Germanwings.

Další informace o Trevíru naleznete na www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám