Hlavní obsah

Největším kamenným lesem světa se prohánějí lemuři

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropický ostrov Madagaskar je unikátní místo. Nikde jinde na světě ve volné přírodě nenarazíte například na lemury či další specifická zvířata. Přírodní krásy se dají obdivovat třeba v takzvaném kamenném lese, což je shluk mnoha špičatých skalních útvarů, a ten je dokonce největší na světě.

Foto: Profimedia.cz

Nejsou to jen stromy, v jejichž korunách se lemuři houpou.

Článek

Přírodní rezervace nese název Tsingy, což se překládá jako „místo, kterým je nemožné projít“. I přes nebezpečný vzhled a nepřívětivé jméno je domovem mnoha zvířat, konkrétně třeba jedenácti druhů lemurů. Ti se po špičatých vrcholcích prohánějí úplně stejně jako po stromech, které kamenný les protkávají.

Foto: Profimedia.cz

Madagaskar je unikátní faunou i flórou.

Foto: Profimedia.cz

Lemuři nejsou jediný obyvatelé rezervace.

Do Tsingy se vydal i jeden z fotografů magazínu National Geographic Stephen Alvarez. „Na stromech vedle skal žijí celé lemuří rodiny. Je neuvěřitelné je pozorovat při pohybu. Skáčou z korun na ostré skály, kde prosedí klidně celou noc,“ tvrdí.

Dodává, že místo je kvůli svému charakteru velmi náročné na průzkum, navíc leží poměrně daleko od hlavního města Madagaskaru Antananariva.

„Nikdy jsem asi nezkoumal náročnější místo, ale stálo to za to. Připadal jsem si jako v jeskyni bez stropu,“ uzavírá. Kromě lemurů žijí v rezervaci Tsingy i další madagaskarská zvířata, například puchol malý, galidie proužkovaná nebo netopýři.

Reklama

Výběr článků

Načítám