Hlavní obsah

Nejezděte v Thajsku na slonech, apeluje na turisty společnost. Jsou týráni

Novinky, mšv

Fotka s tygrem nebo delfínem, vyjížďka na velbloudovi či slonovi. Zdá se to jako nevinný zážitek z dovolené, často se za ním ale skrývá velké utrpení. Důrazně na to upozornila novozélandská cestovní agentura Intrepid Travel, jejíž šéf odrazuje turisty od projížděk na slonech v Thajsku. Zvířata jsou podle něj zanedbaná a týraná, napsaly servery New Zealand Herald a NewsHub.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důrazné upozornění věnoval šéf agentury Geoff Manchester především obyvatelům Nového Zélandu, rozhodně však nemusí platit jen pro ně. Společnost Intrepid Travel nedávno zveřejnila záběry, na nichž je vidět, jak je se slony zacházeno a jak krutý je proces jejich vycvičení. „Malým slonům zastřelí rodiče. Mláďata jsou poté odebrána a doslova mučena, dokud se zcela nepodvolí člověku. Zahrnuje to spoustu bití i hladovění. Stanou se z nich submisivní bytosti, které už není problém vycvičit, ale pořád se s nimi zachází barbarsky,“ uvedl Manchester.

Někteří sloni svému krutému osudu, kdy poslušně vozí turisty, uniknou. To, když je zachrání pracovníci rezervací a přírodních parků, jako je například ten v Chiang Mai. Jeho zakladatel Lek Chailert tvrdí, že mnoho zvířat má ale už nezvratně poškozenou psychiku. „Někteří ze slonů, které zachráníme, byli otroky lidí šest i sedm dekád. Více než 80 procent z nich má velké psychické problémy, stojí netečně jako zombie, jiní jsou zase rozzlobení a agresivní,“ upřesňuje Chailert.

Manchester doufá, že turisté, kteří si na dovolené vyjížďky na zvířatech nenechají ujít, nakonec prozřou a do budoucna tento nešvar zcela zmizí. Výzkum organizace na ochranu zvířat World Animal Protection totiž ukázal, že mnoho lidí souhlasí, aby se cestovní agentury vyhýbaly promování atrakcí, při nichž trpí zvířata.

„Cestovní průmysl má příležitost změnit životy tisíců slonů tím, že ukáže, jak velká je poptávka po turistických zážitcích, při nichž mohou být sloni sami sebou. Naše studie odhalila, že neuvěřitelná většina respondentů, 87 procent, by se vyhnula určitým aktivitám, kdyby věděla, že je při nich špatně zacházeno se zvířaty,“ uvedl Ben Pearson z World Animal Protection.

Zakročil i TripAdvisor

Právě na cestovních agenturách a společnostech zprostředkovávajících zážitky a výlety leží zodpovědnost ukázat klientům, zda je se zvířaty zacházeno eticky a humánně a co už je za hranicí.

Proti krutému chování ke zvířatům se vymezil i cestovatelský portál TripAdvisor, který od roku 2017 zrušil prodej lístků na atrakce, jež zahrnují fyzický kontakt s divokými zvířaty a ohroženými druhy. Týká se to mimo jiné projížděk na slonech, plavání s delfíny nebo mazlení s tygry. [celá zpráva]

Krok portálu přivítala i mezinárodní organizace Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fund), jež podporuje ochranu divočiny. „Je skvělé vidět společnost, jako je TripAdvisor, dělat tak pozitivní krok k podpoře etické a zodpovědné turistiky. Cestování je velký byznys a naše chování má reálný dopad na ochranu divokých zvířat,“ komentovala gesto Heather Sohlová z fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám