Hlavní obsah

Nejdelší jméno evropské vesnice má 58 písmen

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnice na ostrově Anglessey ve Wallesu je dobře známá díky svému jménu, které je nejdelším místním označením ve Velké Británii. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch(krátce Llanfai PG) je ale zároveň nejdelší jednoslovný název obce v Evropě a druhý nejdelší na celém světě.

Článek

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (krátce Llanfairpwllgwyngyll) si Britové zkracují jako Llanfair Pwllgwyngyll, ale nejčastěji používají Llanfair PG nebo Llanfairpwll.

Název pochází z welštiny a obsahuje 58 písmen. Pro místní je to ale jen písmen 51, protože "ch" a  "ll" považují Welšané za jednu hlásku. Britský překlad jména vesnice zní: The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St.Tysilio's of the red cave.

Český nejbližší překlad zní: Kostel Svaté Marie v Údolí Bílých lísek blízko prudkého vodního víru a kostela svatého Tysilia z Červené jeskyně. 

Turisté se nejvíce fotí na nádraží

Turisté zastavují na vlakovém nádraží a fotí se s názvem železniční stanice. Dále putují na vyhlídku ze sloupu Markýze z Anglessey, který díky své výšce nabízí krásné výhledy do okolí. Monument byl postaven na oslavu hrdinství Jindřicha Pageta markýze z Anglesey v bitvě u Waterloo.

Mezi další turisticky oblíbená místa patří obchod James Pringle Weavers, celnice, most Britannia a závěsný Menaiský most.

Tři čtvrtiny obyvatel mluví plynule welšsky

První osadníci v Llanfair PG byli už v období neolitu, živili se hlavně rybolovem a zemědělstvím. Při sčítání lidu z roku 2001 zde žilo 3040 osob, z nich dnes 76 procent mluví plynulou welštinou.

Ostrov Anglessey byl dlouho dostupný jen lodí Menaiskou úžinou. Až v roce 1826 byl Anglessey propojen s ostrovem Velké Británie Menaiským závěsným mostem projektovaným Thomasem Telfordem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám