Hlavní obsah

Nadšenci opravují zdevastovaný zámek u Domažlic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšenci opravují zdevastovaný zámek v Čečovicích nedaleko Domažlic a chtějí mu vdechnout nový život. Rekonstrukce si vyžádá 80 až 90 milionů korun.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Opravovaný zámek v Čečovicích na Domažlicku

Článek

„V roce 2005 za deset milionů od ministerstva kultury zastřešili všechna tři křídla, v roce 2017 dostal zámek nová vrata, v roce 2018 část nových oken a staticky se zajistil, což bylo dalších 1,5 milionu korun,“ řekla Miroslava Šusová z Klubu Ladislava Lábka, který je základní organizací Českého svazu ochránců památek, spolku se sedmi členy. Letos a příští rok opraví první místnost za 600 000 Kč, budou se tam konat přednášky, koncerty a svatby.

Zámek převzali nadšenci do vlastnictví v roce 1998, kdy na něj byl vydán demoliční výměr. „Byl v zuboženém stavu, poškozený povětrnostními vlivy a požárem v roce 1990. Naší snahou je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat české i německé zájemce o památky a kulturní akce,“ vysvětlila Šusová.

Jižní křídlo je v dezolátním stavu, podepřené zespoda, nemá podlahy a stropy. Zámek na zelené louce nemá vodu, kanalizaci, nejsou tam jediné dveře a zázemí, chybí schodiště z nádvoří. „Staticky už je zámek zajištěn, drží ho táhla, krov a střecha, část je podepřená kůly, už nespadne,“ uvedla.

Pořádají akce

K tomu, aby spolek dosáhl na dotace, potřebuje peníze na spolufinancování, k čemuž pořádá kulturní akce. První letošní byl country bál, na kterém vybral 55 000 Kč.

„Peníze použijeme s dotací 500 000 korun, kterou jsme dostali z Programu rozvoje venkova přes MAS Radbuza, na nejkrásnější místnost v prvním patře zámku. Loni jsme se pustili do stěn, letos do římsy a příští rok na jaře nás čekají podlahy,“ vypočítala Šusová. Druhou část spoluúčasti, která činí 120 000 korun, chce vybrat na festivalu 26. srpna.

V přilehlé sýpce s barokními sloupy ve dvou patrech pořádá klub výstavy, v červnu se zapojuje do akce Západočeské baroko. V sousedním gotickém kostele sv. Mikuláše, jenž je národní kulturní památkou, pořádá benefiční koncerty.

„Přijeli nás podpořit například Spirituál kvintet, Václav Hudeček, Štěpán Rak, Matěj Rak, Jaroslav Hutka a řada dalších,“ dodala Šusová.

Jižní Čechy lákají na rozhledny

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám