Hlavní obsah

Na vrchol Sněžky se vrátí oplůtky

Právo, pra

Protože návštěvníci nedodržují na vrcholu Sněžky pravidla ochrany přírody a pohybují se mimo vymezené prostory, budou zde opět umístěny oplůtky.

Foto: Správa KRNAP

Řadu turistů pouhé řetězy na vrcholu Sněžky nezastaví.

Článek

„Pár pěkných dní stačilo k tomu, aby návštěvníci Sněžky ukázali, že své chování od loňska vůbec nezměnili. Správa Krkonošského národního parku nemá jinou možnost, jak ochránit vzácnou a zranitelnou přírodu vrcholu, než opět přistoupit k instalaci ochranných sítí jako v loňském roce. Ty rozšíří nynější řetězové zábrany již tento pátek,“ konstatoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Bariéra vysoká metr třicet a dlouhá tři sta metrů vloni zafungovala dokonale a návštěvníci se drželi ve vymezeném prostoru.

Více návštěvníků, než zvládne

„Oranžová ochranná síť je jasně viditelná a na vrcholu hory opravdu působí nezvykle. I letos budou pro letní sezonu vyčleněni strážci, kteří budou celý den na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. Tato strážní a informační služba bude posilována i o služby s Policií ČR,“ doplnil Drahný.

Počet denních návštěvníků nejvyšší české hory leckdy dosahuje deseti tisíc, přitom jich vrchol během dne unese tak tři tisíce. Lanovka z Karpacze ke Slezskému domu v sedle Obřího dolu jich při plné vytíženosti denně vyveze skoro pět tisíc a kabinka z Pece dva tisíce.

Dobrovolníci a správci parku zbavili Krkonoše tun odpadků

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám