Hlavní obsah

Na nebezpečné stezce posvátné čínské hory oněmí i otrlí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jednu z nejnebezpečnější ferrat světa je označována ta, která stovky metrů nad zemí kopíruje srázy hory Chua Šan v čínské provincii Šen-si. Při pohledu ze zajištěné cesty neboli ferraty dolů na chvíli zatrne i zkušeným dobrodruhům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstup po stezce hory Chua ŠanVideo: NOMADasaurus, Newsflare.com

 
Článek

Až v posledních letech bezpečnostně lépe vybavená ferrata na hoře Chua Šan vede návštěvníky střídavě po „schodech“ či výklencích kdysi vytesaných do skalní stěny a po uzoučkých dřevěných lávkách nad propastí. Většina odvážlivců se pro jistotu křečovitě přidržuje řetězů či zábradlí, které tam byly v nedávné minulosti instalovány kvůli zvýšení bezpečnosti stezky.

Většinu času mají návštěvníci obličej natočený ke svahu, pokud se ale otočí a pohlédnou do hloubky pod svýma nohama, jen málokdo se ubrání, aby se mu neroztřásla kolena. Zvláště pak, když si uvědomí, že tu bezpočet podobných odvážlivců přišlo o život.

Nejen tato ferrata, ale celá hora Chua Šan je turisticky frekventovaná. Na horu mířili zpočátku zejména čínští návštěvníci už v 80. letech minulého století. Často tam ovšem docházelo k vážným až smrtelným úrazům, protože nebezpečné úseky pro výstup ještě nebyly zajištěny.

Místní úřady zlepšily turistickou infrastrukturu až v 90. letech, kdy vznikla také lanovka. Nejnebezpečnější úseky byly uzavřeny. Chua Šan je jednou z posvátných čínských hor, bývala proto stovky let cílem taoistických poutníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám