Hlavní obsah

Na Kvildě lze ve výběhu pozorovat jeleny i rysy

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné prohlídky výběhů s jeleny, rysy i nová vyhlídková věž. O tyto novinky se od letošního roku rozšířilo šumavské Návštěvnické centrum Kvilda. Lesníci zároveň zrušili tři další, dosud přístupná pozorovací místa.

Foto: Jan Dvořák

Pozorovat jeleny v oboře mohou lidé pouze na šumavské Kvildě. Do jiných přezimovacích obůrek lesníci už turisty nezavedou.

Článek

Oblíbené a hojně navštěvované šumavské místo, kde mohou turisté zblízka v oboře pozorovat jeleny i rysy, rozšiřuje svou nabídku. Návštěvnické centrum Kvilda, kam ročně zavítá až 80 tisíc lidí, zavedlo od letošního ledna více komentovaných prohlídek a během února zpřístupní i nově postavenou vyhlídkovou věž.

Lesníci zrušili tři pozorovací místa

V oboře na Kvildě je momentálně osm jelenů a dva rysové. Lidé se nemusí na pozorování zvěře nikde registrovat. „Každý týden je připraveno až osm komentovaných prohlídek jak k jelenům, tak k rysům. Informace o zvířatech poskytne veřejnosti lesnický personál, který zvířata, a to nejen v návštěvnickém centru, dokonale zná,“ řekla Martina Kučerová ze šumavského Informačního střediska a Střediska environmentální výchovy.

V bývalé krušnohorské celnici bude muzeum

Cestování

Správa parku ale zároveň zrušila zimní pozorování jelení zvěře ve třech přezimovacích oborách, Berany u Srní, Špičák u Borových Lad a U Herciána nedaleko Nové Pece. Do těchto míst už lesníci turisty nezavedou.

„Tyto pozorovací akce byly závislé na počasí. Jeleni, pokud nebyl dostatek sněhu, do zmíněných přezimovacích obůrek nepřišli, protože si potravu našli jinde, a lidé je tak často vůbec neviděli. Navíc návštěvnické a pozorovací centrum Kvilda je vybudováno právě proto, aby se lidé seznamovali s jeleny právě zde. Tato zvířata jsou na lidi zvyklá a v oboře se nacházejí neustále,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák s tím, že divocí jeleni, kteří se na zimu stahují do přezimovacích obor, budou mít všude stejný klid.

Lepší ochrana proti vlkům

Lesníci také nechali na šumavské Kvildě opravit oplocení jeleního výběhu. Do něj se totiž loni v září podhrabali vlci a zabili laň. „Nutno ale dodat, že žádné opatření není stoprocentní, ale snažíme se vlkům možné vniknutí do výběhu co nejvíce znemožnit,“ dodal Dvořák s tím, že za pět let, co je pozorovací centrum otevřeno, šlo o první případ.

Nově postavená vyhlídková věž, která je vysoká sedm metrů, bude návštěvníkům zpřístupněna v únoru, a to celoročně. Turisté ji mohou využít i v době jelení říje, kdy je pozorovací centrum nepřístupné.

Nejstarší česká zoo zažila rekordní rok

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám