Hlavní obsah

Na fatbiku údolím Val di Fassa a kolem skalní zahrady trpasličího krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolomitské údolí Val di Fassa, známé především jako domov sedmi skiareálů, je protkané hustou sítí cyklostezek a pěších tras. Mnohé z nich jsou udržovány i v zimě. Pokud vás láká myšlenka na bližší průzkum zdejších horských štítů, které patří na seznam světového dědictví UNESCO, ale chození se vám zdá málo cool, pak je ideálním řešením fatbike.

Foto: Roman Zvarič

Fatbike je ideální pro ty, kteří nechtějí oželet cyklistiku ani v zimě.

Článek

Val di Fassa obklopují nejznámější dolomitské vrcholy: Catinaccio, Sassolungo, Sella nebo Marmolada. Zhruba v polovině asi 20 kilometrů dlouhého údolí, které se táhne z Canazei směrem na jihozápad do Moeny, leží letovisko Pozza di Fassa a nad ním se tyčí impozantní horský masiv Catinaccio-Rosengarden. Právě k němu míří naše „fatbiková“ výprava.

Električtí jezdci

V půjčovně sportovních potřeb fasujeme bytelné fatbiky Fantic, které průvodce Guido naskládá do dodávky a odváží nás do vesničky Monzon. Zaparkujeme před kostelem svaté Anny, nasedáme na kola a vyrážíme po zasněžené cestě. Jsme v nadmořské výšce 1482 metrů a čeká nás stoupání téměř 500 vertikálních metrů.

Foto: Roman Zvarič

V údolí naleznete množství tras pro fatbike.

Elektrické stroje italské motocyklové značky mají tří rychlosti — cruise, tour a sport a lehce podhuštěná kola. Díky tomu, jak vysvětluje Guido, lépe drží na povrchu s neustále se měnící strukturou (uježděný sníh, prašan, led, štěrk, apod.).

V Benátkách začal po dvouleté pauze karneval

Cestování

Na tvrdém podkladu to funguje skvěle, ovšem když vyjedeme mimo cestu a široké přední kolo se zaboří do hluboké vrstvy měkkého sněhu, ani na nejlehčí převod nemáme šanci a musíme se vrátit na frekventovanější úsek.

Štíty jsou ráno a večer růžové

Na stezce pokryté tvrdým sněhem fatbike s výkonnou baterií jede téměř sám, i do ostrého kopce stačí vynaložit jen minimální námahu. Když asi po kilometru stavíme na pěkné vyhlídce, nechce se nám věřit, že už máme za sebou 100 výškových metrů.

Foto: Roman Zvarič

Po cestě můžete obdivovat horské štíty.

Míříme stále na západ, po levé ruce se otevírá údolíčko Val di Valojet a po pravé straně se táhne téměř kolmá skalní stěna Catinaccio-Rosengarden. K té se váže dávná pověst vysvětlující příčinu známého přírodního úkazu enrosadira, který způsobuje, že dolomitské štíty ráno a večer pod slunečními paprsky postupně mění barvu z šedivé až po temně růžovou.

Catinaccio kdysi bylo domovem krále trpaslíků Laurina, který se zamiloval do princezny Similde. Unesl ji a vyčaroval pro ni zahradu plnou růží, jež pokryly celé pohoří.

Foto: Roman Zvarič

Do hlubokého sněhu fatbike úplně není.

Princeznin otec ale poslal pro Similde vojáky a nechal ji odvézt domů. Nešťastný Laurin pak na svou zahradu uvalil kletbu: „Žádné lidské oko už ji nespatří, ani ve dne, ani v noci.“ Král však nezmínil rozednění a soumrak, které nastávají mezi dnem a nocí. A tak tam, kde bývala zahrada, jsou dnes jen holé skály, ale za východu a západu slunce se zbarví do odstínu Laurinových růži.

Pozor na led, děti a psy

Celkem 4,8 kilometru dlouhou trasu k horské chatě Rifugio Gardeccia (1951 metrů) s několika zastávkami na focení (a opakovanými pokusnými nájezdy do hlubokého sněhu) zdoláme pohodovým tempem bez zadýchání za necelé dvě hodiny. Na pohodlném fatbiku by se klidně dalo jezdit celý den, jen trochu studí sedlo — neuškodí proto vzít si s sebou vlastní gelový návlek.

Po vydatném občerstvení vyrážíme na cestu zpět. Při sjezdu z kopce je třeba dávat pozor na led, na kterém kolo trochu „ustřeluje“. Kromě ledu jsou největším nebezpečím — stejně jako při sjezdu na normálním kole kdekoli jinde – děti a psi. Na úsecích, kde žádná ze tří uvedených hrozeb není v dohledu a po kterých následuje zbrzďovací rovinka, se odvážíme jet čtyřicítkou. Náš průvodce Guido má prý rychlostní maximum 75 km/h.

Po celém údolí Val di Fassa se vine bezpočet tras vhodných na fatbike. Výlet doporučujeme naplánovat tak, abyste pozdě odpoledne projížděli kolem nějaké západně orientované skalní stěny, na které paprsky zapadajícího slunce vyčarují barvu růží krále trpaslíků.

Un espresso. Italové chtějí dostat na UNESCO popíjení kávy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám