Hlavní obsah

Mystický orlí dům na uruguayské pláži slouží jako muzeum

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na uruguayském pobřeží mezi borovicemi se rýsuje neobvyklý dům. Jeho tvar připomíná hlavu orla. Stavba nedaleko městečka Atlantida je zahalena mýtem. Nejčastěji se totiž vypráví, že byl orel postaven jako vyhlídka pro nacistické pozorovatele během druhé světové války.

Dům připomínající orla

 
Článek

Deltu řeky Arroyo Solís Chico dříve opravdu strážili nacisté a navíc orlice je ve státním znaku Německa. Proto se asi místní domnívají, že dům sloužil jako jejich pozorovatelna.

V současnosti je Orel (El águila) otevřený veřejnosti. Můžete si tak zblízka i zevnitř prohlédnout zrekonstruovaný dům. Ještě před rokem působil, jako by byl odrazem dávné civilizace, byl v dezolátním stavu. Dodává místu magický punc, který přitahuje turisty. Vzhledem k tomu, že je ikonou pobřeží, rozhodli se místní, že dům opraví a zpřístupní.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Expozice detailně vypráví o historii celého projektu, čímž vyvrací mýty o užívání domu nacisty. Podle oficiálních zpráv nechal dům postavit italský milionář Natalio Michelizzi. Původně chtěl roku 1945 postavit malou plážovou svatyni zasvěcenou Panně Marii.

Architekt Juan Torres původně navrhl větší stavbu. Nakonec nechal na pláži vybudovat dům ve tvaru dravého ptáka, který bude přecházet v kamenitou pláž, jež bude tvořit jeho peří, uvedl server From-Uruguay.com.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Prý se mu Orel natolik zalíbil, že začal stavět o něco níž druhý dům ve tvaru námořní lodě, stavbu bohužel zničilo moře. Natalio Michellizzi zemřel roku 1957.

I když známe opravdový příběh, zdejší prostředí i tak stále evokuje tajemné příběhy. Zvláště, když se večer v domě rozsvítí, vypadá to, jako by se pták probudil a otevřel oči.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám